Geen zomerseizoen voor AZW-atleten, die wel op nieuwe atletiekpiste mogen trainen

We herkennen v.l.n.r. secretaris Johan Vaernewyck, voorzitter Filip Bossuyt, jeugdtrainer Debby Coussement, bestuurslid Romain Daenens en atleet Filip Vanhonacker. (foto ELD)
Redactie KW

Door het coronavirus ziet ook Atletiek Zuid West (AZW) het volledige zomerseizoen in rook op gaan. Ondanks de lockdownperiode bleef de atletiekpiste Sportpunt 3 in een volledig nieuw kleedje open voor individuele atleten.

“En dit als enige in de hele regio”, vertelt Filip Bossuyt voorzitter van onderafdeling Zwevegem. “De trainers gaven de schema’s door via mail of onze website zodat onze atleten zelfstandig konden trainen. Vanaf 18 mei werden de groepstrainingen hervat vanaf cadet, maar door de pistewerken moesten we noodgedwongen uitwijken naar de piste van Kortrijk. Die was al drukker bezet dan anders vanwege de coronamaatregelen, maar gelukkig konden onze sprinters nog terecht op zaterdagvoormiddag en woensdagavond laat. De afstandslopers trainden op vrijdagvoormiddag in Kortrijk en ook op de Gavers. Nu de piste terug open is kon de jeugd ook de trainingen starten op 23 juni. Voorlopig nog in beperkte groepen, vanaf 1 juli mocht het weer in grotere groepen (+20). De rest van het seizoen hopen we normaal af te werken, wel met de nodige voorzorgsmaatregelen.”

Samenwerking

De samenwerking met KKS verloopt vlot in deze uitzonderlijke periode. “We namen contact met het bestuur van KKS en die mensen vonden het meteen oké dat we hun piste zouden gebruiken”, gaat de Kortrijkzaan verder. “Weliswaar buiten de wegens corona heel ruime trainingsuren van KKS. Hun piste wordt binnenkort ook aangepakt en dan zullen ze op hun beurt blij zijn om in Zwevegem terecht te kunnen. Ook de verantwoordelijke van de stad Kortrijk (Bert Coucke) gaf meteen zijn fiat. Er was ook een aantal gemeenschappelijke trainingen AZW-KKS (400 m lopers op maandag en polsstokkers 2x /week). Wij mochten de piste gratis gebruiken als we in de zomer zelf ook KKS-atleten zouden toelaten om de piste van Zwevegem te gebruiken.”

Meetings

De coronaperiode zal vermoedelijk weinig impact hebben op de werking van de club. “We kunnen eigenlijk pas op het einde van het seizoen de balans opmaken, maar het zal waarschijnlijk wel meevallen. De meeste meetings zijn niet zo winstgevend, enkel het PK aflossingen. Onze sponsors zijn ons doorgaans vrij trouw. Colora en DL Chemicals vernieuwden onlangs nog de overeenkomst voor drie jaar.

“Camera’s of politiecontrole zouden geen overbodige luxe zijn” – Filip Bossuyt

Er zullen misschien meer atleten afhaken dan andere jaren, onder meer door gezinnen die het moeilijk hebben, maar er komen ook veel nieuwe aanvragen binnen. Tijdens de lockdown hadden we uiteraard minder kosten maar door de trainingen op te starten in kleinere groepen had dit een omgekeerd effect.”

“Een pluim ook voor Zwevegem, een eerder kleine gemeente die over een volwaardige en volledig uitgeruste atletiekaccommodatie (piste, trimpad, tribune, aankomstgebouw) beschikt, en die niet enkel voor de sportclubs, maar voor alle sportbeoefenaars ter beschikking stelt. Daar mogen grotere steden, die hun piste onbegrijpelijk genoeg permanent afsluiten, een voorbeeld aan nemen. De keerzijde van de medaille is dat we af en toe geconfronteerd werden met vandalisme. Meer politiecontrole of camerabewaking zou hier geen overbodige luxe zijn”, besluit Filip Bossuyt. (ELD)

AZW afdeling Zwevegem

Opgericht: Atletiek Zuid West ontstond in 1988 door de fusie tussen Sobeka Zwevegem en WAC Waregem.

Voorzitter: Filip Bossuyt

Ledenaantal: 245 competitieatleten en 51 recreanten.

Locatie: Atletiekpiste Sportpunt Zwevegem, Bekaertstraat 4, 8550 Zwevegem.