Geen Wereldfestival in Izegem in 2021, wel opnieuw in 2023

Geen hoogdag van de wereldcultuur in 2021.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Geen hoogdag van de wereldcultuur in 2021.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het tweejaarlijkse Wereldfestival dat normaal deze zomer zou moeten plaatsvinden in Izegem, wordt met twee jaar uitgesteld naar 2023. 2022 was geen optie omdat men dan de evenementenhal aan het bouwen zal zijn op de festivalsite.

Tweejaarlijks vindt in Izegem het Wereldfestival plaats. Dit festival behoort tot één van de leidende festivals in Europa en is toonaangevend voor dans- en muziekfestivals met betrekking tot volkskunst. Het festival is uniek in zijn genre en bereikt om en bij de 15.000 bezoekers. Dansgroepen van overal ter wereld kijken uit om deel te nemen aan dit festival. De 250 dansers en muzikanten vinden gedurende dit festival een ‘thuis’ bij de vele gastgezinnen.

Het festivalcomité dat instaat voor de organisatie van het 27ste Wereldfestival (1 tot en met 6 juli 2021) heeft besloten om in 2021 geen festival te organiseren en meteen het festival uit te stellen tot 2023. Joris Claeys (voorzitter vzw Booserik): ” Onmiddellijk na het vorige festival in de zomer van 2019 werd in het daaropvolgend najaar begonnen met de organisatie van het 27ste festival. We konden echter niet voorspellen dat een virus zoveel roet in het eten zou gooien. Op vandaag hebben we te weinig garanties dat er geen enkel gezondheidsrisico zal zijn voor de gastgezinnen en de dansers en muzikanten, alsook voor de festivalbezoekers. Om het festival leefbaar te houden dienen wij ook een minimale bezetting te halen en het ziet er niet naar uit dat die garanties er zullen zijn.”

Gastfamilies

Festivaldirecteur Bart Dewitte: ” In 2019 werd het festival qua concept een deel vernieuwd. Hoofddoel blijft het promoten van de internationale volkscultuur en folklore door middel van dans en muziek. In 2021 zou het concept verder uitgebouwd worden. Een ‘dubbel’ festival met betalende voorstellingen in de concerttent en een gratis zesdaags festival voor alle festivalbezoekers met als thema’s dans en wereldmuziek. Het festival zal twee jaar uitgesteld worden en we beloven er in 2023 opnieuw te staan.”

“Het festival staat voor wat wereldfolklore vandaag kan betekenen: de eigenheid van culturen inzetten om verbinding tussen verschillende culturen te bewerkstelligen. Dit geldt zeker voor het werken met gastfamilies: de wereld wordt letterlijk en figuurlijk tot in de huiskamer gebracht. En daar willen we blijvend op inzetten. Ook het steeds verder vernieuwen van het concept vinden we heel belangrijk. In ieder geval proberen we in 2022 waar mogelijk éénmalige concerten te organiseren zodat ook de Izegemnaar voeling kan houden met wat leeft op gebied van dans en wereldmuziek.”

Evenementenhal

Burgemeester Bert Maertens: ” Het is uiteraard heel jammer dat het Wereldfestival dit jaar niet kan doorgaan. Het is een absolute meerwaarde voor Izegem en het stadsbestuur ondersteunt daarom graag dit festival en het organiserende comité. Het nemen van dergelijke beslissing is niet makkelijk. Maar ik kan er zeker en vast alle begrip voor opbrengen. Het festival moet twee jaar worden uitgesteld, omdat volgend jaar op de festivalsite de nieuwe evenementenhal wordt gebouwd. Zelf was ik vaak bezoeker op het festival en ik sta telkens verwonderd van dansen en de muziek. Het wordt uitkijken naar 2023.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier