Geen vrachtwagens meer ‘s morgens langs Waregemse scholen

Voortaan zijn vrachtwagens ’s morgens niet meer welkom in de omgeving van de Waregemse scholen. Het stadsbestuur voert een tonnagebeperking in die tussen 7.30 en 8.30 uur geldt. “In dat uur zijn er heel wat jonge fietsers onderweg naar school, dus tientonners hebben dan geen plaats in de schoolomgeving.”

Vrachtwagens hebben geen plaats in de schoolbuurt als alle leerlingen tegelijkertijd aankomen voor de schooldag”, vindt schepen van Mobiliteit Philip Himpe. (foto PNW)
Vrachtwagens hebben geen plaats in de schoolbuurt als alle leerlingen tegelijkertijd aankomen voor de schooldag”, vindt schepen van Mobiliteit Philip Himpe. (foto PNW)

Waregem telt bijna 30 scholen in het lager en middelbaar onderwijs, wat maakt dat de tonnagebeperking in 48 straten zal gelden. Metingen van het stadsbestuur tonen aan dat er nog te veel vrachtwagens door de schoolomgevingen razen op momenten dat de scholieren onderweg zijn. “Zeker ’s morgens tijdens de winterperiode levert dat gevaarlijke situaties op. Vrachtwagens van 5,5 ton en meer hebben geen plaats in de schoolbuurt als alle leerlingen tegelijkertijd aankomen voor de schooldag”, vindt schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V).

Charter

Helemaal nieuw is deze maatregel niet. Het stadsbestuur en de bouwsector werken al een tijdje samen rond het charter Werftransport. Daarin staat dat er geen werftransport toegelaten is in de schoolomgevingen tijdens de begin- en de einduren van de scholen. “We sturen dit charter telkens mee met een bouwvergunning, zodat de aannemers en ontwikkelaars weten dat ze het werfverkeer in de daluren moeten concentreren. Alleen is dat niet afdwingbaar met boetes. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze tonnagebeperking toe te voegen.”

Wie zelf in een schoolomgeving woont en een grote bestelling van een meubelketen verwacht, laat die best niet tijdens de ochtendspits aankomen. “Al is het vooral de verantwoordelijkheid van de vrachtwagenchauffeur. De tonnagebeperking zal overal duidelijk aangegeven worden op borden. De uitrol is nog voor dit jaar voorzien”, stelt schepen Philip Himpe. Op zaterdag en zondag en tijdens de maanden juli en augustus geldt de tonnagebeperking niet. Tijdens de andere schoolvakanties wél. “Anders is er te veel onduidelijkheid.”

Boetes

De politie zal de tonnagebeperking handhaven. “Er zullen controles komen en vrachtwagens die zich tijdens dat uurtje toch door de schoolomgeving wagen, zullen een boete krijgen”, besluit de schepen van Mobiliteit, die meegeeft dat de stad in veel schoolbuurten nog flankerende maatregelen zal nemen. “Hier in de Koekoekstraat in Sint-Eloois-Vijve voorzien we nog een veilige oversteek op een drempel om het verkeer af te remmen. Dat zijn extra ingrepen die vaak zinvoller zijn voor alle weggebruikers dan de inrichting van een schoolstraat of een fietsstraat.” (PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.