Geen verkeer meer op twee kruispunten in Kapellestraat in Oostende

Redactie KW

Het stadsbestuur besliste om geen verkeer meer toe te laten op twee kruispunten in de Kapellestraat.

“Wandelaars moeten de winkelstraat over de hele lengte kunnen doorlopen zonder dat auto’s hen kruisen. Dat zal gemakkelijker zijn voor de shoppers. We hebben daarom principieel beslist om iets te doen aan het verkeer dat vanuit de Ooststraat en de Jozef 2 straat de Kapellestraat dwarst”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte. Op die kruispunten zijn er veel wandelaars en moeten auto’s stapvoets rijden om de winkelstraat over te steken. “Bovendien moeten we bij veiligheidsproblemen die kruispunten toch afsluiten. Het is daarom beter dat we dat nu goed regelen. Er rijden veel auto’s maar die kunnen omrijden langs de Vindictivelaan dus verkeersmatig is dat geen probleem”, luidt het.

Schepen Jean Vandecasteele voorziet 200.000 euro voor de werken die nog dit jaar, als het kan voor de zomer, uitgevoerd worden. “Langs de zijden komen fietsstallingen en de weg wordt ingericht als een pleintje. Het moet mooi ogen en daarom gaan we ook niet werken met een voorlopige opstelling van gele betonblokken om de kruispunten met de Kapellestraat nu al af te sluiten.”

De plannen hebben meerdere voordelen. Maar het voordeel is tegelijk ook het nadeel: ook vrachtwagens die zullen leveren in de Kapellestraat zullen nu de hele straat moeten doorrijden tot ze een uitweg vinden. Oostende voorzag in het verleden al maatregelen zoals het verbod om na 10.30 uur nog te lossen en de mogelijkheid voor koerierdiensten om met kleinere wagens te rijden. Maar dat laatste initiatief komt moeilijk op gang. “Toch zien we dit als een alternatief voor de toekomst”, zegt Johan Vande Lanotte. De controle op verkeer in de winkelstraat is een zaak van de politie. In 2016 werden 574 PV’s uitgeschreven. “Dit blijft staan op de controlelijst van de politie-agenten van de wijk en als er een problemen zijn komen we tussen en geven we een PV. Er werden in 2017 in totaal 882 GAS-overtredingen uitgeschreven.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier