“Geen tijd om eenzaam te worden”

Monica en zoon Rudy genieten van het aperitief met kaas en salami als versnapering. © EDB
Redactie KW

Bij Monica Monteyne staat zoon Rudy Roesbeke meestal aan het fornuis. “Ik ben geen chef-kok, maar durf wel eens te experimenteren”, aldus Rudy.

Sinds oktober woont Monica Monteyne (74) samen met haar zoon Rudy Roesbeke (53) in een zorgwoning aan de overkant van woonzorgcentrum De Weister in Aalbeke. Het gezin woonde bijna 42 jaar in de Nachtegaalstraat en daarvoor nog 11 jaar in de Luingnestraat. “Mijn man is in februari 1999 overleden”, vertelt Monica. “Naast Rudy heb ik nog twee dochters. De jongste doet kinderopvang in de Sterrestraat en de oudste werkt bij Familiehulp. Zij woont aan de kust.”

Vaste winkels

Rudy maakt elke avond dagelijkse kost klaar thuis. “Voor groenten en aardappelen gebruiken we de stoommachine“, vertelt hij. Rudy doet meerkampen in atletiek. Hij traint op maandag, woensdag en vrijdag. Die avonden wordt er pas achteraf gekookt. Dan zorgt Monica dat de aardappelen al gestoomd zijn, maar als de training plaatsvindt waar een kantine is, gaat ze mee naar de training. Rudy heeft zijn vaste plaatsen waar hij voeding haalt. Zo gaat hij vlees halen bij Luc in de Markekerkstraat of bij Carl in de Rekkemsestraat en komen zijn verse groenten van Isabelle op de Veemarkt. “Als er iets over is, gaat dit altijd in de diepvries voor op momenten waar niet veel tijd is om te koken.”

Atletiek en poolbiljart

Rudy werkt als heftruckbestuurder en magazijnier bij Ardeca Lubricants in Vichte. Monica is gepensioneerd en als het lukt, gaat ze graag naar de kust bij haar dochter. Als Rudy atletiekwedstrijden doet, is ze zijn vaste cameravrouw. “Ik neem dan altijd foto’s van de wedstrijd”, zegt ze. Rudy doet alle disciplines van het atletiek.

Om niet altijd met atletiek bezig te zijn, doet Rudy ook poolbiljart. “Elke maand is er een speeldag in de Mambo in Kuurne en ook een keer in Torhout. In november vindt de finale plaats voor de beste 18 in het klassement.” Ook daar gaat Monica mee. “Om eenzaam te worden, heb ik geen tijd“, lacht ze. Haar buskaart en het busje dat sinds kort tussen Rollegem en Aalbeke rijdt, vindt ze zalig. Zo kan ze overal naartoe. Ze rijdt ook met de wagen. “Vroeger deed ik wandeltochten, maar dit gaat niet meer zo goed.”

Als Rudy op zijn werk is, blijft Monica ofwel thuis, ofwel gaat ze naar haar jongste dochter, haar zus in het woonzorgcentrum in Marke of naar Oostende waar ze graag de winkelstraten en een terrasje doet.

Oorlog en bieren

Waar Rudy ook alles over wil weten en zien is het vroegere oorlogsgebeuren. “Met de Eerste Wereldoorlog die honderd jaar geleden is, is daar de laatste jaren veel om te doen geweest. Ik ga ook veel bezoeken. Dat doe ik meestal alleen. We gingen onlangs ook mee met de bus in het spoor van de Rode Baron in Frankrijk. Daar was mama wel mee. Op 1 september trekt het comité van de Markebeke ook weer in zijn spoor, maar dan in West-Vlaanderen. Dat willen we niet missen. Het valt nochtans samen met het Belgisch kampioenschap hamerslingeren, maar dat laat ik deze keer vallen.” Een andere interesse van Rudy is bier. “Ik proef graag bieren uit bepaalde streken en ga naar verschillende bierfestivals. Ook het evenement Rondje Roodbruin deden we mee.”

(EDB)

Wat is je lievelingsgerecht?

“We eten allebei graag de varkenswangetjes die we zelf klaarmaken.” Nu en dan maakt Rudy dit eens met een ander bier klaar, en soms eens met gedroogde pruimen of met krieken.” Monica houdt niet zo van salades. Rudy maakt ook pasta met lekkere sauzen klaar, maar wil zijn afwerking niet verklappen. “Ik houd ook van Rudy’s verse soepen”, zegt Monica. Koffie drinkt ze nooit thuis. “Dat drink ik enkel op hotel ‘s morgens.” Rudy volgt geen speciaal sportdieet. “Ik neem nu en dan eens een sportshake van Herbalife, maar ik ben niet fanatiek. Het is ook tamelijk duur.” Monica en Rudy drinken vaak een aperitief. “Een kleintje kan geen kwaad, maar als ik moet sporten drink ik niet”, zegt Rudy.

Wat is je favoriete plekje?

Restaurant Benny in Oostende is het favoriete eetadresje van Monica. Ze vertoeft ook graag in de Oostendse winkelstraat. Monica gaat ook dagelijks naar de cafetaria van woonzorgcentrum De Weister. “Soms komt er iemand muziek spelen. We krijgen elke maand het programma van het Wijkteam.” Monica houdt van haar nieuwe woonst. “Ik ken hier iedereen en het is rustig wonen. Er loopt hier een fiets- en wandelpaadje achter. Je kan hier niet eenzaam worden, maar veel ben ik ook niet thuis.” Rudy kan zich ook wel amuseren op reis. Hij bezoekt graag één of andere streek en verblijft dan in een jeugdherberg. Toen hij enkele jaren geleden naar Noorwegen trok met de bus, genoot hij daar ook enorm van.

Hou je van Kortrijk?

“Ja, het is een gezellige stad waar veel te doen is overdag, maar minder ‘s avonds.” Beachrugby en beachvolley vinden Rudy en Monica ook fijn. Op grote evenementen geniet Rudy ervan om zelf straatanimatie te doen. “Dan doe ik iets grappigs als ik iemand tegenkom en de mensen vinden dat leuk. Ik doe het spontaan. Dat doe ik ook op mijn werk.” Winkelen doet Monica liever in Oostende dan in Kortrijk. De Kapelstraat is een grote winkelstraat en daar koop ik bijna al mijn kleren. Ik doe er ook graag de terrasjes en ga er uit eten. In Kortrijk gaan Rudy en Monica graag eens eten in het Egyptisch restaurant in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en in Aalbeke vertoeven ze graag in De Labberleute.

Wat doe je dit weekend?

Op zaterdag is er een wedstrijd in Wembley in Kortrijk. “Ik doe er kogelstoten en polsstokspringen. Het is een open meeting. Normaal zou de wedstrijd om 16.30 uur moeten gedaan zijn en kunnen we nog thuis eten. Zondag vindt dan het Vlaams kampioenschap hamerslingeren voor jeugd en masters plaats in Merchtem. Onderweg zullen we stoppen om te eten in de Lunch Garden in Sint-Denijs-Westrem. We gaan daar vaak als we op weg zijn.” In de komende weekends volgen nog enkele wedstrijden. Zo neemt Rudy op 1 juli deel aan een provinciale meerkamp in Nieuwpoort. “Vorig weekend was er het Belgisch kampioenschap in Ninove. We bleven dan slapen in een paardenmanege.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.