Geen terrasbelasting voor horeca en geen standgelden voor marktkramers in Izegem

© GF
Redactie KW

Het stadsbestuur van Izegem wil met enkele nieuwe initiatieven de heropenende horecazaken steunen. Concreet moet de terrasbelasting dit jaar niet worden betaald, krijgen ze extra grote terrassen en komt er een grote campagne om lokaal te kopen, te eten en te drinken. De stad zorgt tijdens de zomermaanden ook voor aangepaste activiteiten en evenementen die de lokale horeca en handel moeten stimuleren. Ook de marktkramers krijgen een extra duwtje in de rug: tot na de zomervakantie betalen ze geen standgeld op de wekelijkse zaterdagmarkt.

In Izegem moeten horecazaken dit jaar geen terrasbelasting betalen. Dat besliste het College van Burgemeester en Schepenen in samenspraak met alle partijen vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Burgemeester Bert Maertens: “De kwijtschelding van de terrasbelasting in 2020 biedt onze horeca-uitbaters wat meer financiële ademruimte na een voor hen heel moeilijke periode van verplichte sluiting door de coronacrisis. Voor de uitwerking van een reeks herstelmaatregelen overlegde ik al enkele keren met de fractieleiders van alle politieke partijen. Ik ben blij dat iedereen voor de afschaffing van de terrasbelasting dit jaar op dezelfde lijn zit. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor het kwijtschelden van het standgeld voor marktkramers op onze zaterdagmarkt tot na de zomervakantie. Ik dank de fractieleiders voor hun constructieve samenwerking. We zullen dit ook in de toekomst blijven beogen.”

Grotere terrassen

De Izegemse horecazaken krijgen vanaf maandag ook letterlijk meer ademruimte. Er komen grotere terrassen om zo meer afstand tussen hun klanten te kunnen bewaren. De stad werkte daartoe een terrassenplan uit, waarbij bestaande terrassen op het openbaar domein 50% extra ruimte toegewezen krijgen.

Cafés zonder terras kunnen tijdelijk openbaar domein inpalmen en hun terras tot oktober laten staan

Horecazaken die normaal gezien geen terras op het openbaar domein hebben en dat willen, kunnen tijdelijk een terras uitbaten. “Op die manier willen we onze horeca-uitbaters een extra steuntje geven bij de heropstart na hun lange verplichte sluiting. De extra terrassen kunnen blijven staan tot eind oktober. Belangrijk is wel dat bij elke aanvraag naar extra terrasruimte veiligheid en toegankelijkheid steeds voorop staan”, verduidelijkt schepen van Horeca Lisbet Bogaert.

Marktkramers gratis op de zaterdagmarkt

De wekelijkse zaterdagmarkt is in normale omstandigheden een grote trekpleister, zeker bij mooi weer. Dan zitten de terrasjes afgeladen vol en is het op de markt zelf ook op de koppen lopen. Door de specifieke coronamaatregelen mag de stad echter maar een beperkt aantal marktbezoekers toelaten. Om de marktkramers daarvoor financieel te compenseren, moeten ze hun wekelijks standgeld tot september niet betalen.

Koop, eet en drink in eigen stad

Nu heel veel mensen deze zomer van vakantie in eigen stad en streek zullen genieten, levert de stad extra inspanningen om een ‘coronaproof’ toeristisch aanbod uit te werken. “Daarbij proberen we ook steeds de lokale handel en horeca te stimuleren, zodat ze ook van ons activiteitenaanbod een graantje kunnen meepikken. We willen natuurlijk dat de Izegemnaars ook na de zomervakantie in eigen stad blijven shoppen en uit eten gaan. Daarom plannen we vanaf september een grote campagne die onze inwoners moet aanmoedigen om in Izegem te blijven winkelen, eten en drinken. We werken die campagne momenteel achter de schermen uit en gaan daarover binnenkort zeker in dialoog met de handelaars en horeca-uitbaters, zodat ook zij hun inzichten met ons kunnen delen”, besluit schepen Bogaert, die naast Horeca ook bevoegd is voor Economie en Toerisme.

Oppositieleider Kurt Grymonprez (STiP): “We zijn tevreden met wat er uit de bus is gekomen. In deze moeilijke tijden moeten we elkaar zeker de hand reiken. Wij hadden bijvoorbeeld ook gevraagd om voor de marktkramers het standgeld tot het einde van het jaar te laten vallen, die mensen hebben nog een put te vullen. Maar we zijn zeker tevreden met het totaalplaatje van deze maatregelen. Op de afschaffing van de terrasbelasting stuurden wij trouwens eerder al aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier