Op restaurant gaan zou een gezellig avondje uit moeten zijn. Toch hebben we het allemaal al gedaan. Dat dringende telefoontje dat binnen moet komen of dat sms'je waar we op wachten. Hoe irritant kan het zijn als er iemand van de groep aan tafel om de haverklap op zijn GSM kijkt. Snel even op Facebook kijken wat er speelt in de wereld? Of toch inchecken zodat iedereen gezien heeft waar je geweest bent? Nog vlug dat sms'je beantwoorden die net binnen kwam?

Als het van Mike Willems (40) afhangt, is dat in Restaurant 't Hoeveke verleden tijd. "De smartphone is nu eenmaal iets waar onze kinderen tegenwoordig mee opgroeien, maar ook volwassen zijn maar al te vaak met hun toestel bezig", vertelt uitbater Mike. "Ik betrap er mezelf dikwijls op. Hoe snel heb je je GSM niet in de hand genomen om snel eens te piepen?"

Amper interactie

Tien jaar geleden nam Mike het restaurant over, sindsdien zag hij de mentaliteit van zijn klanten veranderen. "Niet in de slechte zin, maar wel wat hun GSM-toestel betreft", gaat Mike verder. "Tien jaar geleden was de smartphone nog niet zo populair en erg duur. Ik zag het gebruik in het restaurant in de loop der jaren fors toenemen. Het is een deel van ons leven geworden. Toen ik tien jaar geleden met het restaurant begon, speelden kinderen tijdens een communiefeest nog buiten. Nu blijven alle kinderen binnen en zijn ze constant op hun smartphone bezig. Maar dat is nog niet het grootste probleem. Het ergste is het GSM-en tijdens een avondje uit eten. De interactie tussen de mensen aan tafel is volledig verdwenen. Er wordt amper nog gepraat en als er al gepraat wordt, dan wordt het gesprek constant onderbroken door met een oog naar de GSM te kijken en het andere oog op de persoon die een gesprek met je voert te richten."

Bij vier personen die hun GSM in een locker stoppen, krijgt de tafel een gratis fles wijn. Kan iemand toch niet zonder zijn GSM? Dan staat de fles op de rekening. © JR

Gratis fles wijn

Mike wil zijn klanten aansporen om hun GSM af te geven en in een locker te plaatsen gedurende de tijd dat ze in zijn restaurant vertoeven. In ruil daarvoor wil hij hen een gratis fles wijn aanbieden. "Ik heb hier lockers geïnstalleerd waarvan de sleutel bij de tafel hoort. Per vier mensen die hun GSM-toestel afgeven, schenk ik een fles wijn. De sleutel van de locker wordt afgegeven aan de tafel, wij kunnen er dus niet aan. Proberen mensen toch stiekem hun toestel uit de locker te halen, dan staat de fles wijn op hun rekening. Mijn doel is om met deze actie mensen terug te laten genieten van hun restaurantbezoek en om terug meer met elkaar bezig te zijn in plaats van met hun smartphone. Het is echter geen verplichting, iedereen is vrij om zin toestel al dan niet af te geven, maar de fles wijn wordt pas gratis gegeven als minimum vier personen dat toch hebben gedaan", besluit Mike.

(JR)

Op restaurant gaan zou een gezellig avondje uit moeten zijn. Toch hebben we het allemaal al gedaan. Dat dringende telefoontje dat binnen moet komen of dat sms'je waar we op wachten. Hoe irritant kan het zijn als er iemand van de groep aan tafel om de haverklap op zijn GSM kijkt. Snel even op Facebook kijken wat er speelt in de wereld? Of toch inchecken zodat iedereen gezien heeft waar je geweest bent? Nog vlug dat sms'je beantwoorden die net binnen kwam? Als het van Mike Willems (40) afhangt, is dat in Restaurant 't Hoeveke verleden tijd. "De smartphone is nu eenmaal iets waar onze kinderen tegenwoordig mee opgroeien, maar ook volwassen zijn maar al te vaak met hun toestel bezig", vertelt uitbater Mike. "Ik betrap er mezelf dikwijls op. Hoe snel heb je je GSM niet in de hand genomen om snel eens te piepen?" Tien jaar geleden nam Mike het restaurant over, sindsdien zag hij de mentaliteit van zijn klanten veranderen. "Niet in de slechte zin, maar wel wat hun GSM-toestel betreft", gaat Mike verder. "Tien jaar geleden was de smartphone nog niet zo populair en erg duur. Ik zag het gebruik in het restaurant in de loop der jaren fors toenemen. Het is een deel van ons leven geworden. Toen ik tien jaar geleden met het restaurant begon, speelden kinderen tijdens een communiefeest nog buiten. Nu blijven alle kinderen binnen en zijn ze constant op hun smartphone bezig. Maar dat is nog niet het grootste probleem. Het ergste is het GSM-en tijdens een avondje uit eten. De interactie tussen de mensen aan tafel is volledig verdwenen. Er wordt amper nog gepraat en als er al gepraat wordt, dan wordt het gesprek constant onderbroken door met een oog naar de GSM te kijken en het andere oog op de persoon die een gesprek met je voert te richten." Gratis fles wijn Mike wil zijn klanten aansporen om hun GSM af te geven en in een locker te plaatsen gedurende de tijd dat ze in zijn restaurant vertoeven. In ruil daarvoor wil hij hen een gratis fles wijn aanbieden. "Ik heb hier lockers geïnstalleerd waarvan de sleutel bij de tafel hoort. Per vier mensen die hun GSM-toestel afgeven, schenk ik een fles wijn. De sleutel van de locker wordt afgegeven aan de tafel, wij kunnen er dus niet aan. Proberen mensen toch stiekem hun toestel uit de locker te halen, dan staat de fles wijn op hun rekening. Mijn doel is om met deze actie mensen terug te laten genieten van hun restaurantbezoek en om terug meer met elkaar bezig te zijn in plaats van met hun smartphone. Het is echter geen verplichting, iedereen is vrij om zin toestel al dan niet af te geven, maar de fles wijn wordt pas gratis gegeven als minimum vier personen dat toch hebben gedaan", besluit Mike.(JR)