Geen seniorennamiddag meer tijdens Koekelaarse kermis: “In de steek gelaten”

Rik Dubois, voorzitter van de Seniorenadviesraad, is misnoegd omdat de seniorennamiddag tijdens de kermis wordt geschrapt. "Had de organisatie toch op z'n minst contact met ons opgenomen, dan konden we misschien samen tot een oplossing komen." © foto BC

Koekelare Leeft organiseert dit jaar geen seniorennamiddag als starter van de kermis en dat is bij heel wat senioren in het verkeerde keelgat geschoten. “We voelen ons gedumpt”, aldus een ontgoochelde Rik Dubois, voorzitter van de Seniorenadviesraad.

Dit jaar start het Nazomerfestival op vrijdag 30 augustus niet met een seniorennamiddag. Deze traditie wordt geschrapt en pas ‘s avonds wordt de aftrap gegeven met optredens van The Confettis en Les Truttes.

Voorts telt de weekendlange affiche klinkende namen om U tegen te zeggen met André Hazes Jr. als hoogtepunt op maandag. “Ik had het programma van het Nazomerfestival gelezen in een artikel in De Weekbode. Er stond niets in over de seniorennamiddag. Ik kon mijn ogen niet geloven, maar misschien was er iets fout gelopen met het persbericht, dus ben ik achter mijn computer gekropen om een mailtje te sturen naar de organisatoren van Koekelare Leeft voor tekst en uitleg”, begint Rik Dubois, voorzitter van de Seniorenadviesraad.

“Pas enkele weken later kreeg ik een antwoord terug waarin gemotiveerd werd dat de seniorennamiddag verlieslatend is, dat het niet meer haalbaar is om voldoende vrijwilligers te mobiliseren en dat de organisatoren zo een halve dag minder werk hebben aan het drukke festival.”

Eenmalige uitschuiver?

“Met andere woorden: onze traditionele, muzikale namiddag voor de senioren is afgeschaft. Nochtans is dit een namiddag waar zoveel senioren naar uit kijken. Koekelare telt 1.700 65-plussers en daarvan zakten er jaarlijks honderden af naar de seniorennamiddag. Telkens was er een optreden van een sterke Vlaamse artiest met naam en faam. Oké dat men beweert dat deze namiddag verlieslatend is, maar daar zijn toch oplossingen voor? De seniorennamiddag was gratis, maar moet dat misschien niet per se blijven.”

“Wat mij vooral tegen de borst stuit, is dat men de seniorennamiddag zomaar in den duik heeft afgeschaft! Waarom heeft de organisatie ons niet gecontacteerd? Dan konden we de koppen bij elkaar steken en misschien tot een oplossing gekomen. Nu werd er helemaal niets gecommuniceerd en hebben onze mensen niets meer. Ik hoop dat dit over een eenmalige uitschuiver gaat en dat we volgend jaar opnieuw een seniorennamiddag krijgen, maar ik vrees ervoor”, vervolgt de senior uit de Sint-Omaarsstraat.

Als voorzitter van de Seniorenadviesraad krijgt Rik heel wat reacties van senioren en hun vertegenwoordigers. “De mensen voelen zich werkelijk in de steek gelaten. Ze voelen zich gedumpt en zijn ontgoocheld. We voelen ons zelfs gediscrimineerd. Het is toch ook voor ons kermis? Koekelare Leeft krijgt een toelage van de gemeente. Wij, senioren, dragen daar toch ook ons steentje tot bij?! Ik vind het triestig dat onze doelgroep genegeerd wordt. We hebben het gevoel dat we aan de kant worden geschoven. Het Nazomerfestival is de parel aan de kroon van Koekelare. Iedere Koekelarenaar is er terecht trots op. Dat maakt het ook extra spijtig dat wij zo behandeld worden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier