Geen reservatie, geen Kemmelberg tijdens Gent-Wevelgem

Dirk Gyselinck. © EF
Redactie KW

Zondag vormt de Westhoek, gezien de start in Ieper, het decor van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem. Door de geldende coronamaatregelen zal de beleving van de wielerklassieker totaal anders zijn dan de voorbije edities. In Heuvelland zijn de bekendste hellingen uit de koers, de Baneberg en de Kemmelberg, afgesloten voor het publiek. “Er zal ruime politiecontrole zijn”, waarschuwt burgemeester Marc Lewyllie. “Enkel wie reserveerde in één van de horecazaken op de Kemmelberg kan naar de berg komen.”

Naast de Kemmelberg wordt ook de Baneberg in Westouter een publieksvrije zone. “Op het stuk tussen de Rodebergstraat en het Molenhof wordt geen publiek toegelaten. De organisatie plaatst stewards en ook daar zal de politie aanwezig zijn. Wat de Kemmelberg betreft, zal enkel wie reserveerde in de horecazaken toegelaten worden en die mensen mogen enkel op het domein waar men reserveerde naar de koers kijken. De namen van het personeel en de namen van wie reserveerde, werden door ons gemeentepersoneel ingezameld en wij geven die door aan de organisatie en de politie.”

Aangezien de wielerwedstrijd niet over de Noord-Franse hellingen trekt, vormt de Kemmelberg nog meer dan andere jaren met liefst drie beklimmingen de scherprechter van de wedstrijd. Naast de Kemmelberg en de Baneberg rijden de renners ook over de Monteberg en de Scherpenberg. “Wie daar wil staan, moet zich houden aan de de geldende coronamaatregelen,” weet de Heuvellandse burgemeester.

In mineur

Waar de voorbije jaren In de Zon op de Scherpenberg in Loker het hart van de koers was in Heuvelland verloopt alles ook daar nu in mineur. “Als uitbater zal ik me voor de volle 100 procent aan de afspraken houden. Ik wil zeker geen boete krijgen”, zegt Dirk Ghyselinck. “In het restaurant is er voldoende plaats tussen de tafels, er kan niet zomaar binnengesprongen worden voor een vlugge pint en achteraf hangen we niet aan de toog om over de koers na te praten.”

Vijftien jaar geleden vierde Nico Mattan er zijn overwinning in Gent-Wevelgem. Nico is er nog altijd een graag geziene gast. Net als voormalig profrenner Jo Planckaert. “Jo rijdt nu met gasten rond in de koers,” weet Dirk. “Deze week nog belde hij op om langs te komen met 15 personen. Met pijn in het hart heb ik moeten weigeren. Het restaurant zit al weken vol en er kan echt niemand meer bij. In tegenstelling tot andere jaren plaats ik ook geen tent.”

Thuis kijken

Door de coronacrisis verhuisde Gent-Wevelgem van het voorjaar naar het najaar. Ook de eerste editie van 1934 werd in het najaar gereden. De editie van 2020 wordt zo goed als zeker een publieksvrije editie. Naast de gemeente Heuvelland roept ook de organisatie op om de wedstrijd thuis te volgen. “Daarom werd er ook beslist om geen parcoursinformatie vrij te geven. Deze haalden we recent dan ook van onze website.”

Kenny Molly

Naast de bijzondere editie omwille van de coronacrisis wordt de editie van 2020 ook bijzonder voor Kenny Molly uit Nieuwkerke. De jonge renner van het team Bingoal-Wallonie Bruxelles rijdt voor het eerst Gent-Wevelgem. “Ik heb altijd gedroomd om ooit aan de start de staan in één van de mooiste koersen in de streek en dan nog bij de profs. Ik ken de streek door en door en train hier zowat dagelijks, ondermeer op het parcours van de Hellingenroute. Vandaar ook dat parcourskennis mijn sterkste punt zal zijn.”

Kenny woont nu in Nieuwkerke maar groeide op in Wulvergem. “We rijden voorbij aan de woning van mijn ouders en zetten dan koers naar de Plugstreets die eigenlijk niet zoveel voorstellen. De Kemmelberg is een ander verhaal, zeker nu we drie keer over de kasseihelling moeten rijden.” Kenny hoopt zich net als vorige week in Luik-Bastenaken-Luik te tonen in een vroege ontsnapping. (MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.