Geen renpaarden, maar wel een stokpaardjes- en sulkyrace tijdens Belgiek Koerse

De vermaarde paardenkoersen, die steevast de grote massa lokken, staan dit jaar niet op het programma. Dit beeld zal niet te zien zijn. In plaats daarvan beleeft de Belgiek een stokpaardjes- en sulkyrace. © DRD
Redactie KW

De Belgiek hijst het komende weekend de kermisvlaggen. “Omwille van de coronaperikelen hebben we beslist om de paardenkoersen en de wielerwedstrijd niet te organiseren”, stelt voorzitter Billy Veys. “Het wordt een aantrekkelijke lightversie van onze kermis met de stokpaardjesrace als belangrijke nieuwigheid.”

Belgiek Koerse heeft naam en faam tot ver buiten de gemeentegrenzen. De paardenkoersen die steevast op maandag de grote massa naar de Belgiekhippodroom in de Vichtesteenweg lokken, werden dit jaar geschrapt in het programma.

“Er waren te veel onzekerheden door de Covid19-toestanden. We konden niet anders dan de paardenkoersen en de wielerwedstrijd te annuleren.”

volksspelen en eetfestijn

“Toch willen we graag kermis vieren met de bewoners van de Belgiek. En zoals iedereen weet, kunnen we dat goed in de Belgiek. We beschikken over een ruime feesttent en ook dit jaar blijven we pintjes tappen aan heel democratische prijzen. Het zijn feesten door en voor iedereen.”

“We starten op zaterdag 9 oktober om 14 uur met volksspelen waarin de verschillende wijkstraten het tegen elkaar opnemen: Vichteknok- en Hoekstraat, Kleine Klijtstraat, Elf Novemberlaan en Vichtesteenweg, Bree- en Vichtestraat, Klijt-, Gaai- en Lisbonnastraat, Olekenbosstraat, Wafelstraat en oud-Belgieknaren. Na de volkspelen kan er aangeschoven worden voor het eetfestijn.”

Stokpaardjes- en sulkyrace

Zondag 10 oktober om 10.30 uur is er een eucharistieviering die wordt opgeluisterd door het Kinderkoor School Belgiek.

“Om 15 uur maken we ons op voor de eerste uitgave van de stokpaardjesrace voor de kinderen en een sulkyrace voor de volwassenen. De kinderen hebben enkel een borstelsteel nodig met daarop een paardenkop. Er wordt in reeksen per leerjaar gelopen. Zowel kinderen van de Belgiek als kinderen van oud-Belgieknaren kunnen deelnemen en voor iedereen is een prijs voorzien.”

Unieke sulkyrace

“Voor de volwassenen hebben we een unieke sulkyrace op het programma staan. Een loopproef over 60 meter met een echte sulky die wordt getrokken door twee menselijke paarden, die om ter snelst het parcours afleggen met hun driver op de sulky. Deelnemen kan pas vanaf 13 jaar. Voor alle deelnemers zijn passende aandenkens voorzien… De senioren sluiten de festiviteiten af op maandag 11 oktober. Theater Jeanpetter zorgt dan voor de passende animatie,” rondt Billy Veys af. (DRD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.