Geen redders komend paasweekend: “Zee is nog veel te koud om te zwemmen”

In De Panne staan er pas redders vanaf 15 juni, terwijl andere kustgemeenten al veel vroeger instaan voor strandbewaking. © belga
Redactie KW

Komend paasweekend ontvangt de kust heel wat toeristen, de verkeersstroom komt al helemaal op gang. Maar strandredders, die zullen nog niet te zien zijn. “Het water is nog te koud”, verklaart An Beun, secretaris van de intercommunale strandreddingsdienst IKWV. “Wandelen en zandkastelen bouwen? Dat wel. Maar zwemmen? Eens met de voeten in het water, dat zal het maximum zijn.” De eerste strandredders staan zoals elk jaar weer op 1 mei op post in Blankenberge.

Het is een oud zeer: zodra het in het voorjaar een weekend mooi weer is, willen mensen in zee gaan zwemmen. En al zeker in de mooie verlengde weekends van mei. Schijnt de zon volop, dan duikt de vraag naar redders weer op. Maar meestal zijn dan nog geen redders beschikbaar om voor de veiligheid in te staan. Of toch niet in elke badplaats. Dat veroorzaakt verwarring en in het ergste geval moeten andere hulpdiensten baders uit zee redden.

Al jaren is er daarom een roep naar meer uniformiteit in de inzet van strandredders aan onze kust. Twee jaar geleden bereikten de kustburgemeesters een akkoord over een minimum aan gelijkvormigheid. Van 15 juni tot 15 september zijn er sindsdien op minstens één strandpost per kustgemeente redders actief. Een goed begin, maar niet iedereen vindt het voldoende.

Promopraatje

“Het is al verbeterd, maar voor mij het kan altijd beter”, vindt gouverneur Carl Decaluwé. “Bepaalde gemeenten gebruiken die redders om promo te voeren. ‘Kom maar naar ons!’ Allemaal goed en wel tot er eens een zwaar ongeval gebeurt. Dan zullen we die gemeenten op hun verantwoordelijkheid wijzen. Zoals vorig jaar in Oostende, toen het een beetje schoon weer was en de schepen zei dat je mocht komen zwemmen, terwijl er bijna niets in orde was. Onverantwoord! Ik ben voor zoveel mogelijk veiligheid, wat betekent: uniformiteit en transparantie. Maar dat kan ik jammer genoeg niet opleggen,. Er is intussen een minimale afspraak gemaakt en dat is al iets, maar we hebben nog een weg te gaan, toch als het aan mij ligt. Ik blijf dus op die nagel kloppen.”

Bepaalde gemeenten gebruiken die redders om promo te voeren. Onverantwoord! – Carl Decaluwé

Maar de gouverneur zal allicht nog een tijdje moeten timmeren, want behalve de regeling tussen 15 juni en 15 september doen alle kustgemeenten hun zin. “Blankenberge start als eerste op 1 mei, Oostende eindigt -bij mooi weer – als laatste op 30 september”, vertelt An Beun, secretaris van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV, de overkoepelende organisatie van alle kustgemeenten. “De regeling blijft dezelfde als de voorbije twee jaar en wij zijn heel tevreden met die consensus. Het is heel leuk voor de bezoekers dat we in de tweede helft van juni en de eerste helft van september in elke badplaats één bewaakte strandpost kunnen aanbieden. Het spreekt voor zich dat volledige gelijkvormigheid het makkelijkst zou zijn om te communiceren. Maar er is ook nog de gemeentelijke autonomie. We laten de gemeenten vrij, het is niet aan ons om hen uniformiteit op te leggen. Wij plaatsen de regeling per strandpost wel op onze website.”

Geen eenheidsworst

“Ik ben tevreden met de uniformiteit zoals die nu bestaat”, zegt ook Steve Vandenberghe (SP.A), burgemeester van Bredene en nochtans altijd een pleitbezorger van zoveel mogelijk eenheid onder de kustgemeenten. “Het moet niet allemaal eenheidsworst zijn. Vroeger waren er gemeenten waar je geen redders had voor 1 juli. Dat is nu toch voorbij. Maar gemeenten hebben ook hun vrijheid. Je kan niet alles opleggen. Wij hebben bovendien de meest professionele reddingsdienst ter wereld. Dat mag ook wel eens worden gezegd.”

Veel verschillen

In de praktijk zetten De Panne, Nieuwpoort, Middelkerke en Zeebrugge elk op één of twee posten redders in van 15 juni tot 15 september. Koksijde neemt er ook de verlengde weekends van Hemelvaart (30 mei-2 juni) en Pinksteren (8-10 juni) bij. Nieuw is dat in deze weekends sowieso ook telkens één post wordt bemand in Sint-Idesbald, Oostduinkerke en Koksijde, terwijl het vorig jaar nog afhankelijk was van het weer.

Vroeger waren er gemeenten waar je geen redders had voor 1 juli. Dat is nu toch voorbij.

De Haan en Oostende starten ook in de verlengde Hemelvaart- en Pinksterweekends, maar Oostende neemt er ook de twee laatste weekends van september en bij mooi weer ook de weekdagen in de eerste helft van juni en de tweede helft van september bij. “Dit is een overgangsjaar. We veranderen niets aan het systeem dat in de vorige legislatuur bestond”, vertelt schepen Silke Beirens (Groen). “Na afloop zullen we dat wel grondig evalueren en zien of er aanpassingen nodig zijn.”

Drones

Knokke-Heist zet vanaf 11 mei op drie posten elk weekends redders in en Blankenberge is zoals elk jaar koploper met vanaf 1 mei elk weekend redders op de meeste posten en van 18 mei tot 22 september zelfs elke dag. “Dat kan, omdat wij vijf redders vast in dienst hebben. Zij worden aangevuld met jobstudenten”, zegt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “Dit jaar starten we op 1 mei met de voorstelling van de nieuwe reddersoutfit van IKWV.”

“Wat zij dan buiten het seizoen doen? De vele overuren opnemen die ze in de zomer verzamelen. Daarnaast voeren ze allerlei werken uit op het strand en aan de materialen en zijn ze betrokken bij alle activiteiten op dijk en strand. Momenteel volgen ze allemaal een opleiding tot dronepiloot. De gouverneur stelt ons een drone ter beschikking, die zal worden ingezet bij reddingsacties, maar ook bij acties tegen transmigranten in de duinen bijvoorbeeld. Aan de drone is een camera bevestigd die lichaamswarmte kan opsporen. Als dat bij ons slaagt, komen er ook drones in de andere kustgemeenten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier