Geen rechtstreekse trein van Brugge en Oostende naar Antwerpen tijdens WK zondag: “Pure kafka”

Onder meer in Beernem wordt komend weekend aan de bovenleiding gewerkt. (foto Belga) © BELGA
Bert Vanden Berghe

Reiziger Danny Vande Vyvere merkte op dat de vaste, rechtstreekse trein van Brugge naar Antwerpen komende zondag wordt onderbroken wegens werken door Infrabel. Pijnlijk, want net op dat moment vindt het WK wielrennen plaats in Antwerpen, waarbij opgeroepen wordt om de de auto zoveel mogelijk thuis te laten. “Spijtig, maar de werken waren al jaren ingepland”, klinkt het bij Infrabel.

“Ik reis voor alle duidelijkheid graag met het openbaar vervoer”, legt Danny Vande Vyvere uit, in het dagelijks leven werkzaam als ambtenaar bij de Vlaamse overheid, Agentschap Vlaio. “Ik gebruik al sinds jaar en dag de trein, maar wat ik soms meemaak grenst aan het onwaarschijnlijke. Deze week is nog maar eens een mooi voorbeeld. Ik bekeek de treinregeling voor komende zondag, omdat ik mijn dochter ga bezoeken in Antwerpen. Bleek dat de rechtstreekse trein van Brugge naar Antwerpen wordt onderbroken wegens werken door Infrabel. Er moet overgestapt worden in Gent, waarbij je al snel twee keer een half uur onderweg bent. Met de auto is geen optie, want zondag vindt in Antwerpen het WK wielrennen plaats. Dat er nu wordt aangeraden om met het openbaar vervoer daarnaartoe te trekken, is pure kafka.”

Ook vanuit Oostende wordt er hinder verwacht, want de IC-treinen tussen Oostende en Antwerpen rijden niet tussen Oostende en Gent-Sint-Pieters. Er wordt aangeraden om andere treinen te nemen voor het traject tussen Oostende en Gent-Sint-Pieters.

Combinatie van werkzaamheden

Bij Infrabel bevestigen ze de werken. “Het is inderdaad zo dat Infrabel dit weekend (zaterdag 25 en zondag 26 september) infrastructuurwerken uitvoert op de spoorlijn 50A tussen Gent en Brugge waardoor het treinaanbod wordt aangepast”, weet woordvoerder Frédéric Petit. “Onder meer tussen Antwerpen en Brugge/Oostende zijn er als gevolg hiervan geen rechtstreekse treinen.”

De NMBS doet er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken

De werken waren echter al een tijdje gepland, zo blijkt. “Deze werken kaderen in een belangrijk strategisch spoorproject, namelijk de aanleg van een derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge. Wij gaan onder andere werken aan de bovenleiding in Beernem, kabelwerken uitvoeren in Aalter, de perrons verder afwerken in Hansbeke (Deinze) en tenslotte ook onderhouds- en seininrichtingswerken uitvoeren. Tijdens dit weekend worden er zoveel mogelijk werkzaamheden gecombineerd. Dergelijke weekends zijn enkele jaren op voorhand ingepland in samenspraak met NMBS en helaas werd er bij het inplannen van deze werkweekends lang geleden geen rekening gehouden met het WK Wielrennen, waarvoor onze excuses. NMBS doet het maximale om de hinder voor de reizigers zoveel mogelijk te beperken door een aangepaste treindienst op te stellen.”

De auto nemen is voor Danny geen optie, dus zal hij toch opteren voor de aangepaste dienstregeling. Ik kan letterlijk een boek schrijven over wat ik allemaal meemaak als reiziger. Sowieso is de verbinding tussen West-Vlaanderen en Antwerpen allesbehalve optimaal. Je moet er niet aan denken om ‘s avonds na een concert in het Sportpaleis nog een trein naar Brugge te nemen. Tenzij je halfweg het concert opstapt. Ik hou mijn hart vast voor zondag. Want ik vrees voor overvolle treinen en chaos.”

Alle info over de aangepaste treindienst vindt u op https://www.belgiantrain.be/nl/news/works-brugge-gsp.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.