Geen proflicentie voor KSV Roeselare: in elke crisis ligt een nieuwe kans

Er troepten zich al vaker donkere wolken samen boven Schiervelde, maar de club beschikt over de nodige veerkracht. (foto SB) © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

Het BAS kende KSV Roeselare geen licentie toe. De club tuimelt dus uit 1B naar eerste amateurklasse, maar in de bestuurskamer beraden ze zich ondertussen over de toekomst. Eind deze week zou normaal duidelijkheid moeten komen. Maar dit hoeft uiteraard het einde van de club niet te zijn.

Laat het ons alvast hopen, want een stadion als Schiervelde en een stad als Roeselare verdienen een voetbalclub die een woordje kan meespreken? De vraag is dan weer of het wel profvoetbal moet zijn, of dat je vrede kan nemen met hoogste amateurniveau (vergis je niet in de benaming, er lopen ook heel wat profs rond, red.) Want de jongste jaren bleek meedraaien in 1B op de promotiefinale tegen Antwerp FC na vooral een beproevende lijdensweg. In de bestuurskamer horen ze het niet graag, maar voor de buitenwereld heeft er wel alle schijn van: sinds KSV Roeselare uit eerste klasse zakte en het ook de tv-gelden niet meer kan incasseren, is het moeilijk om deze profclub financieel boven water te houden. En daarmee staan ze niet alleen in 1B. Akkoord, Roeselare is economisch gezien een uiterst bloeiende regio, maar niet iedere ondernemer staat te springen om zijn geld in de schijnbaar bodemloze voetbalput te storten. Want zonder de Chinese familie Dai was het de jongste jaren al niet meer haalbaar.

“Lees gewoon het vonnis eens”

Het seizoen van KSV Roeselare was eigenlijk al een afspiegeling van wat zou volgen. CEO Marco Manso verving Brian Tevreden en pas enkele dagen voor de competitiestart werd Arnar Gretarsson aangesteld als nieuwe coach. Een dikke maand later werd KSV Roeselare failliet verklaard nadat heel wat rekeningen onbetaald bleven en één schuldeiser doordrukte. Een week later werd dat faillissement herroepen, maar ook sportief kon men op Schiervelde ondanks een trainerswissel het tij niet meer keren. Tot corona toesloeg was Roeselare gedoemd tot play-downs met Sp. Lokeren. Die hoefde het uiteindelijk niet te spelen, gewoon de licentie halen zou voldoende zijn om in 1B te blijven.

Voorzitter Yves Olivier:
Voorzitter Yves Olivier: “We beraden ons.” (foto Belga)© BELGA

Maar die licentie kreeg het niet van het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Speelde Miss Dai hoog spel met de bankgarantie? Of is KSV Roeselare het kind van de rekening van de heisa die ontstond rond Moeskroen, dat wel (en overwacht) zijn licentie kreeg? Joris De Tollenaere, oud-spits van RC Harelbeke en nu ook BAS-rechter (aangeduid namens KSV Roeselare nota bene): “Ik mag geen uitspraken doen over de zaak, maar lees het vonnis eens en vel dan je oordeel. Misschien zal je dan het BAS wel kunnen volgen.”

“Veel fans zijn deze lijdensweg ook beu, daarom zijn ze de jongste jaren met bosjes afgehaakt”

Bij KSV Roeselare is er nochtans onbegrip. De achterstallige lonen en bondsbijdrages waren aangezuiverd en via een ‘letter of comfort’ (soort bankgarantie) stond Miss Dai borg voor het budget van volgend seizoen. “Onrechtvaardig”, vindt voorzitter Yves Olivier. De voorzitter hoort samen met Antoine Van Eeckhout en Brecht Vermeulen tot het de A-bestuurders. Maar laat u ook hier niet misleiden door de term, het zijn de B-bestuurders (familie Dai) die het beslissingsrecht hebben. Samen met hun advocaten werd het vonnis de jongste dagen bestudeerd, eind deze week volgt een standpunt van de club. Sportief valt niet meer te reageren, enkel de burgerlijke rechtbank is een uitweg. Maar naar die rechtbank stappen is tegen het reglement van de voetbalbond.

Lokale verankering

Maar biedt deze situatie ook niet een kans? Zoals elke crisis? KSV Roeselare heeft een prachtige accommodatie en kon ook altijd prat gaan op een goede jeugdwerking. Het statuut van profclub opgeven doet natuurlijk pijn, maar in eerste amateurklasse (zie ook kaderstuk hiernaast) wordt er ook aardig gevoetbald. Dat het niveau niet te onderschatten is, ondervond KSV Roeselare aan eigen lijf toen ze door Seraing uit de beker werden gekegeld. In deze coronatijden zal het voor de bestuurders niet simpel zijn om een doorstart te maken en veel fans zijn deze lijdensweg ook beu. Daarom zijn ze de jongste jaren met bosjes afgehaakt. Eerste amateur vraagt natuurlijk een kleiner budget en misschien kan die eigen talentvolle jeugd dan wel eens ingepast worden.

Een Roeselaarse club, met Roeselaarse bestuurders, met Roeselaarse jongens op de grasmat. Het zou die supporters wellicht meer plezier bieden dan het van buiten leren van de namen van de batterij nieuwe buitenlandse spelers die er voor en tijdens het seizoen neerstrijken. Van de nood een deugd maken, maar dan zal er wellicht ook op bestuursvlak wat herschikt moeten worden. Want bepaalde mensen zijn bij elke medewerker en trainer het vertrouwen compleet verloren. Maar eerst zal de club zelf moeten bepalen welke richting het uit wil. De steun van de stad en de achterban zullen ze krijgen. Maar die moet je ook verdienen natuurlijk.

Toekomst jeugd

KSV Roeselare ging altijd prat op een goede jeugdwerking. Maar de appreciatie vanuit de KSVR-top was er duidelijk niet altijd. Qua opleiders zat er nochtans genoeg knowhow in de club. Nu er geen elitevoetbal bij de jeugd meer mogelijk is, dreigt de grote leegloop.

De U7 van KSV Roeselare in minder bezorgde tijden. (foto PC)
De U7 van KSV Roeselare in minder bezorgde tijden. (foto PC)

Kurt Vercamp (52) is er niet goed van. Hij is technich coördinator bij de jeugd en een van de boegbeelden van de club. “Ik speelde 12 jaar voor SK en nog twee seizoenen voor fusieclub SV Roeselare. In totaal was ik nu ook al 15 jaar in diverse functies bij de jeugd actief. Dat is een deel van mijn leven.”

Ook hij was niet verrast door de beslissing van het BAS. “Uiteraard hoop je dat het anders uitdraait, maar het moest eens gebeuren zeker? Volgens mij is het ook niet door een gebrek aan financiële middelen, maar wel de manier waarop ze besteed werden. Je mag als bestuurder ook fouten maken, maar je moet dan conclusies trekken en niet dezelfde fouten blijven maken”, laat Kurt zijn hart spreken. Namen noemt hij niet. “De betrokkenen zullen het zelf wel weten.”

Scoutingscel

KSV Roeselare kan straks aan spelers en hun ouders niet meer de wortel van het elitevoetbal voorhouden. “Spijtig, onze jeugdwerking haalde nochtans het vereiste niveau. En nu vertrekken er straks zeker spelers. Dat is ook langs de ene kant gebruikelijk. Ieder jaar vertrokken er zowat 50 spelers. Er ging er altijd wel eentje naar Club Brugge en enkele naar de andere eersteklassers en de rest van de jongens zakten af naar een lager niveau van jeugdopleiding. Hun plaats werd ingenomen door jongens die door ons werden gescout. Ook nu hadden we al een 50-tal gastjes op het oog. Ze vulden al een infofiche in met de bedoeling naar ons te komen, maar daarvan zijn er de jongste weken al 30 afgehaakt. Ik denk dat in totaal een 90-tal spelertjes hun ontslag indienden. Gelukkig kunnen we nog terugvallen op het interprovinciaal jeugdvoetbal, anders was het niveauverschil te groot geweest”, besluit Kurt voor zijn eigen toekomst nog wat in het duister tast. “Er zullen wel opties zijn, we zien wel hoe hier alles evolueert.”

Ook bij TVJO Jakob Crombez is het onbegrip groot. “Dit is gewoonweg schrijnend voor onze jeugd.” Crombez volgde voor het seizoen Stijn Meert op. “Ik was nog aangesteld door de vorige ceo Brian Tevreden. Maar ik stootte ook op dezelfde problemen als Meert. Mag ik eens een voorbeeld geven? We wilden met de jeugdwerking een camera aankopen van 329 euro. Maar die camera is er nooit gekomen. Geen geld? Er zijn de inschrijvingsgelden van 325 jeugdspelers, er is de jeugdkantine, de toegangsgelden bij de thuiswedstrijden… Dat is ieder weekend een aardige som waarmee je meerdere camera’s kan kopen. Maar dat geld vloeide nooit terug naar de jeugd. En onze trainers betaalden we heus niet meer dan elders. Integendeel.”

De allergrootste dupe is de jeugd: “Schrijnend voor die jongens”

“Ik wou me ook engageren voor de jeugdlicentie, maar dat hoefde allemaal niet. Maar als je dan ziet met welk dossier we er naar toe zouden trekken… Het probleem is dat we nooit van bovenaf steun kregen of gewoon zelfs een antwoord op onze vragen. En dat is zo jammer voor al die spelers hier en hun ouders. Want er zit hier zeker nog talent. Natuurlijk zullen er een deel vertrekken, maar er is nog potentieel aanwezig.”

Wat een seizoen…

Voor Jakob Crombez is het al het seizoen geweest. “Ik was ook nog assistent bij KVC Wingene, maar nam over van coach Paravizzini toen die vertrok. Ook bij Wingene was het bij betalingen verkeerd gelopen. De ploeg zal nu in principe herstarten in vierde provinciale, maar ik deed daar nog het seizoen uit als T1 in derde amateurklasse. Bij KSV Roeselare was er dan het faillissement, waardoor we met de jeugd ook drie weken niet mochten spelen en nu krijgt de club de licentie niet. Volgend seizoen? Ik ben niet iemand die wegvlucht en ik woon ook in Roeselare. Ik wil hier gerust blijven mijn schouders onder zetten, maar dan wel met duidelijke afspraken.”

“Elitevoetbal is niet meer mogelijk, maar interprovinciaal voetbal is ook nog een aardig niveau. Maar dit heeft ook gevolgen voor KSV Rumbeke met wie we een samenwerkingsverband hadden. Onder onze auspiciën speelden ze vanaf U10 provinciaal bij Rumbeke, maar daar mogen ze nu ook een kruis over maken.”

Wat houdt eerste amateurklasse in?

KSV Roeselare tuimelt nu in principe naar eerste amateurklasse. Een reeks die sinds het ontstaan telkens maar één West-Vlaamse ploeg telde. Die reeks werd gecreëerd toen 1A en 1B mee uit de koker van Johan Plancke rolden. Derde en vierde klasse verdwenen en werden tweede en derde amateurklasse, de eerste amateurklasse vormde een overgang tussen die reeksen en het profvoetbal.

Opvallend is dus de beperkte aanwezigheid van West-Vlaamse teams. Op zich niet opzienbarend omdat we tot nu zes profclubs telden en de vertegenwoordiging in de tweede amateurklasse wel groot was.

In eerste amateurklasse hebben de meeste teams meerdere profs of toch semiprofs in de geledingen, en ook daar is een licentie verplicht, met uiteraard minder strenge voorwaarden als het profvoetbal. Ook teams met naam en faam kwamen er terecht zoals Lierse (Kempenzonen), RWDM, Seraing… Het zijn nu ook net die teams die azen op een terugkeer naar het profvoetbal. Maar veel zal natuurlijk afhangen van hoe het competitieformat er in eerste klasse zal uitzien. Gaat men naar naar 18 teams en blijft 1B met acht teams, dan zouden er wel eens meer derby’s kunnen in zitten voor KSV Roeselare. R. Knokke FC promoveerde als autoritaire kampioen in tweede amateurklasse. Winkel Sport zakte als hekkensluiter in principe uit eerste amateurklasse, maar de kans op het behoud is niet klein door het verdwijnen van enkele clubs. En ook bij Mandel United (Izegem-Ingelmunster) hoopt men nog op promotie. Dus een reeks met vier West-Vlaamse teams is niet onmogelijk, maar daarvoor zal nog wat water door de Mandel moeten stromen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier