Geen profkoers meer in Dentergem na stopzetting feestcomité

Sport- en Feestkomitee De Zwaluw Dentergem stopt ermee. Dat maakt de vzw bekend op Facebook. Geen traditionele profkoers en wedstrijden voor nieuwelingen en junioren dus meer in Dentergem, maar ook achter tal van andere evenementen staat een vraagteken.

Vorige zomer won Julien Vandenbrande de profkoers in Dentergem voor Baptiste Planckaert. © foto Bart

Sport- en Feestkomitee De Zwaluw vzw Dentergem, dat al sinds 1970 verantwoordelijk is voor de kermiseditie van Dentergem, legt er het bijltje bij neer. Onder meer een tekort aan bestuursleden wegens gezondheidsproblemen en leeftijd ligt aan de basis. Er komt geen 51ste editie van de jaarlijkse koers voor beroepsrenners en ook de wedstrijden voor nieuwelingen en junioren worden geschrapt. Maar de stopzetting heeft nog grote gevolgen voor Dentergem.

Ruim 50 jaar lang maakte Sport- en Feestkomitee De Zwaluw het goede weer in Dentergem met tal van organisaties: kermissen, wielerwedstrijden, loopevenementen (Dentergem Loopt) en tentoonstellingen, om maar enkele van de vele events op te noemen. De Zwaluw is een begrip in Dentergem voor alles wat met sport en feesten te maken heeft.

Het huidige, organiserende feestcomité met v.l.n.r.: Tomas Ameye, Kurt Vandenheede, Freddy Vandemaele, Rik Deloof, Eric Demarez, Dirk Hollevoet, Joseph Verstraete, Norbert Vandenheede (voorzitter) en Tony Vandemaele (secretaris).
Het huidige, organiserende feestcomité met v.l.n.r.: Tomas Ameye, Kurt Vandenheede, Freddy Vandemaele, Rik Deloof, Eric Demarez, Dirk Hollevoet, Joseph Verstraete, Norbert Vandenheede (voorzitter) en Tony Vandemaele (secretaris).© foto BB

Door omstandigheden heeft het bestuur besloten geen organisaties meer in te richten. Vorig jaar pakten zij nog uit met een gesmaakte overzichtstentoonstelling ’50 jaar Dentergem koers’ in het JOC en was er de 50ste editie van de beroepsrennerskoers. Het gerespecteerde comité organiseerde ook jaarlijks een etalagezoektocht voor groot en klein in de straten van Dentergem. Een klassieker was zeker ook de traditionele jaarmarkt op Ommegangsdinsdag die elk jaar het hoogtepunt was van de zomerkermis en voor vele Dentergemnaren.

Ook Dentergem Loopt verdwijnt van de atletiekkalender.
Ook Dentergem Loopt verdwijnt van de atletiekkalender.© foto a-BB

Het afscheid van deze sterke groep zal voor de gemeente Dentergem een serieuze aderlating zijn want jarenlang stonden zij borg voor vele activiteiten en evenementen. Het bestuur van het Sport- en Feestkomitee De Zwaluw heeft wel het lidmaatschap bij Wielerbond Vlaanderen verlengd, zodat de mogelijkheid bestaat in 2021 opnieuw met de traditie van de wielerwedstrijden aan te knopen, maar hiervoor zijn er nieuwe krachten nodig. Geïnteresseerden kunnen zich steeds melden. “Verder hoopt het bestuur dat er begrip kan opgebracht worden voor de beslissing.” (BB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.