Geen privé zwemlessen meer toegelaten in Brugse zwembaden

In het Interbad mogen geen privé zwemlessen meer gegeven worden.© Davy Coghe
In het Interbad mogen geen privé zwemlessen meer gegeven worden.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Zwembadbeheerder Farys liet op 1 juli aan alle privé-zwemlesgevers weten dat zij vanaf september geen lessen meer mogen geven in de stedelijke baden ‘Guilini’ en ‘Interbad’ in Brugge. Dat zorgt voor veel gemor en protest.

“Deze beslissing werd zonder overleg genomen. We horen dat de waterballetschool eveneens wordt ‘bedankt”, hekelen de Brugse gemeenteraadsleden Pol Van Den Driesche en Geert Van Tieghem (N-VA). “Dat dit uitgerekend gebeurt op een moment dat er een grote ‘achterstand’ bestaat – door de coronamaatregelen konden veel kinderen maandenlang niet starten met de zwemlessen – is totaal onbegrijpelijk. “Sommige lesgevers werken vandaag zelfs met wachtlijsten. Deze beslissing moet meteen ‘on hold’ worden gezet en grondig wordt herbekeken.”

Te duur

Shana Moyaert uit Moerkerke kreeg een bericht van de zwemleraar van haar dochter: “Mogen wij als ouders niet meer zelf beslissen of wij onze kinderen een degelijke zwemopleiding laten volgen? Voor de meeste kinderen is een individuele aanpak nog altijd het beste. De groepslessen zijn ten eerste veel te duur voor de kwaliteit, op uren die veel werkende ouders niet kunnen halen.”

“Onze dochter is gestart op 2,5 jaar met de watergewenning in Interbad. Het niveau hiervan was ondermaats, veel te veel kindjes in één groep. Na een jaar zijn wij gestart met een privé lesgever. Na een 20-tal lessen kon onze dochter goed zwemmen en op 4-jarige leeftijd (!) had ze haar brevet van 400m schoolslag en 25m rugslag (afgelegd in Guilini, want Interbad doet al langer moeilijk over de privé zwemlessen). Zonder de inzet van de privé lesgever en de individuele aanpak zou mijn dochter niet zo’n goede basis gehad hebben en waarschijnlijk nog liggen ploeteren in de groepsles.”

Zwemschool

Volgens sportschepen Franky Demon (CD&V) werd zwemmen vroeger aangeleerd toen kinderen met de school gingen zwemmen: “Door de maximumfactuur in het onderwijs bieden scholen steeds minder zwemlessen aan waardoor ouders zelf op zoek moeten binnen het aanbod. Dit is vrij onoverzichtelijk. Daarnaast verschillen de prijzen van lesgever tot lesgever en swingen ze soms de pan uit. Omdat alle kinderen de kans moeten krijgen om te leren zwemmen, wordt er in september een zwemschool opgericht. Dit moet het aanbod transparant en betaalbaar maken.” (SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier