Geen overrompeling in Oostende, 9.300 mensen melden zich op de drukste stranden

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dat het druk was in Oostende, is zeker, maar de badstad kende al drukkere dagen dan de eerste dag van het verlengde weekend. De druktemeter kleurde op sommige plaatsen, vooral in het centrum, geel. 9.300 mensen checkten zich in op het Oostendse strand, dat is amper twee derden van de totale capaciteit.

De treinen naar de kust zaten overvol, de hotels zijn volzet en de reservaties voor het strand liepen de laatste dagen vlot binnen. Toch kwam de drukte maar traag op gang. Om 12 uur hadden heel wat mensen hun gereserveerde plaats op het strand nog niet geclaimd. Pas na de middag kwam de drukte echt op gang.

Voldoende ruimte

Toch bleef de verwachte grote overrompeling in Oostende uit. De druktemeter, te raadplegen via www.dekust.be kleurde op geen enkel moment alarmerend oranje. De druktemeter wordt aangegeven in vier kleuren: donkergroen is rustig, lichtgroen is gezellig, geel is druk en oranje is zeer druk. Enkel het Groeistrand en het Groot Strand kleurden geel. De stranden ter hoogte van het Thermae Palace, het Klein Strand en het strand van Mariakerke kleurden lichtgroen. Het strand van Raversijde gaf zelfs de donkergroene kleur aan.

Voor het eerst werd het reservatiesysteem voor het strand gebruikt. Ook daar werden geen noemenswaardige problemen gemeld. “Iedereen werkte goed mee en er was heel veel begrip”, klinkt het bij een van de medewerkers die de toegangspasjes controleerde aan het strand. “Heel wat mensen kwamen naar het strand die geen plaatsje gereserveerd hadden, maar ook die mensen konden we met een gerust hart op het strand toelaten. Er was nog voldoende ruimte. Via een scanner werd bijgehouden wie allemaal een plaatsje op het strand gereserveerd had. Ook de niet-geregistreerde mensen werden ingecheckt. Op die manier kregen ze in het coördinatiecentrum een duidelijk beeld van het aantal mensen op het strand.”

Systeem werkt

De aanmeldingen op de drie drukste stranden in het centrum van Oostende zijn vlot verlopen, laat het kabinet van de burgemeester weten. “In totaal waren er bijna 10.500 meldingen op voorhand, maar uiteindelijk checkten zich 9.300 mensen in op de stranden”, klinkt het bij het kabinet. “Daarmee werd bijna twee derden van de voorziene capaciteit bereikt, die bedraagt 15.000 mensen. De strandgangers hielden voldoende afstand tussen elkaar en zaten goed gespreid over de verschillende stranden. Daarmee lijkt het aanmeldingssysteem te werken. We willen de mensen een aangename, maar ook veilige dag bezorgen in Oostende.”

Geen overrompeling in Oostende, 9.300 mensen melden zich op de drukste stranden
© JR

In het Kursaal werd een coördinatiecentrum opgezet. Van daaruit werd het team van meer dan 100 medewerkers gestuurd. Die medewerkers werden voor verschillende taken ingezet. Zo wezen ze de weg vanaf het station, hielpen de chauffeurs een parkeerplekje te vinden in de stad en hielpen ze mensen om in te checken op de drukste stranden. Ook de strandpolitie hield een oogje in het zeil vanaf het strand.

Zes verloren kinderen

Een drone, eigendom van de politiezone Westkust, vloog de hele dag over het strand en maakte beelden om ze vervolgens live door te sturen naar het commandocentrum van de lokale politie. Nergens werden grote problemen vastgesteld. Wel werd zes keer melding gemaakt van verloren gelopen kinderen.

De strandreddingsdienst liet drie keer alle zwemmers uit het water komen omdat het kind laatst gezien werd ter hoogte van de waterlijn of in het water. Telkens werd het kind korte tijd na de melding herenigd met de ouders. De samenwerking tussen de strandreddingsdienst en de strandpolitie verliep bijzonder vlot. Oostende kent dus een mooie start van het eerste drukke weekend van de zomer.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier