Filleke maakt voor ieder hondje een warme jas: “Geen overbodige luxe”

Filleke Farrazijn met haar trouwe vriend in een zelfgemaakt jasje foto TV
Filleke Farrazijn met haar trouwe vriend in een zelfgemaakt jasje foto TV
Redactie KW

Hoewel november uitzonderlijk warm is, dalen de temperaturen met mondjesmaat. Het is stilaan tijd om de winterjassen uit de kast te halen. Ook onze trouwe viervoeters ervaren wel degelijk de kou. Trendy hondenjasjes zijn niet enkel een modeattribuut voor de troeteldieren van fashiongoeroes.

Filleke Farrazijn (25) uit Meulebeke maakt sinds augustus voor elke hondensoort kledij op maat in haar atelier in Tielt. “Ik ben zelf een grote hondenliefhebber. Ik had een Dalmatiër die helaas afkomstig was van een malafide kwekerij, waardoor hij met heel wat gezondheidsproblemen kampte. Hij had vlug pijn en ook heel snel koud. Ga maar eens op zoek naar hondenkledij voor een robuuste en grote hondensoort.

“Onbegonnen werk,” zegt Filleke. “Er bestaat veel hondenkledij die je in verschillende zaken kan kopen, maar niet voor elk hondenras. Voor de kleine hondensoorten en windhonden heb je mogelijkheden, maar niet voor hondenrassen die de jasjes normaliter niet nodig hebben. Ik zocht in verschillende winkels, maar vond nergens geschikte jasjes. Via kennissen kwam ik bij ‘Momo’s hondenjasjes’ van Kathy Vancauwenberghe uit Roeselare terecht. Zij maakte hondenjassen op maat voor elke hond, zowel groot als klein. Ze beschikte over zelf ontwikkelde patronen waarmee ze de jasjes maakte. Helaas besloot Kathy omwille van persoonlijke redenen ermee te stoppen.”

Een carrièreswitch

Filleke was begin dit jaar zelf toe aan een carrièreswitch en kwam zo op het idee om een eigen zaak in hondenkledij te starten. “In februari contacteerde ik Kathy met de vraag of ze haar zelfgemaakte patronen wou doorverkopen. Ik ben zelf naaister, maar heb nog niet de knowhow om dergelijke patronen te ontwikkelen.”

Aanvankelijk stond Kathy weigerachtig om haar levenswerk uit handen te geven aan iemand die ze nauwelijks kende, maar aangezien de vraag van klanten voor hondenkledij op maat zo groot bleef, ging Kathy akkoord en kon Filleke haar zaak onder de naam ‘Fille’s atelier’ oprichten.

Voor alle rassen

Filleke maakt hondenkledij voor alle rassen. “Iedereen kan bij mij terecht. Je zou denken dat er al voldoende aanbod is voor de kleine hondenrassen, maar toch zijn er veel kleine hondjes die niet de geschikte maat vinden omdat hun bouw in kleine mate afwijkt van de standaard. De standaardkledij wordt gemaakt op drie taillepunten. Ik meet de hond op negen plaatsen. Op deze manier past de kledij als gegoten, want het is belangrijk dat alles goed aansluit.” Fille’s atelier heeft een groot aanbod. “Momenteel zijn de badjassen heel populair. Honden gaan graag eens zwemmen en worden dan snel afgedroogd. Door een badjas blijft de hond voldoende beschermd tegen wind en kou als hij even stil moet zitten. Ik gebruik enkel kwalitatieve stoffen die voldoende beschermen tegen regen, kou en wind. Elk jasje werk ik af met een fleece naar keuze en waterdichte parachutestof. De prijzen variëren tussen 45 euro voor kleine honden tot 90 euro voor grote honden, die bijvoorbeeld omwille van medische redenen beschermende kledij nodig hebben. Klanten kunnen me bereiken via info@fillesatelier.be, 0476 67 13 92.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.