Geen onmiddellijke aanhouding voor Kesteman

© KURT DESPLENTER BELGA

Het West-Vlaamse hof van assisen heeft voor Davy Kesteman (32) geen onmiddellijke aanhouding bevolen. De Poperingenaar werd veroordeeld tot 23 jaar opsluiting voor de moord op Sharon Gruwez (22), maar mag voorlopig dus naar huis. Het slachtoffer kwam om het leven toen Kesteman op 1 november 2018 in Vleteren aan hoge snelheid tegen een geparkeerde bus reed.

Davy Kesteman werd in januari 2019 aangehouden door de Ieperse onderzoeksrechter. Na vijf maanden voorhechtenis werd echter geoordeeld dat hij de gevangenis met een enkelband mocht verlaten. Sindsdien staat hij onder elektronisch toezicht, maar dat vervalt nu het arrest in de zaak is geveld.

Procureur-generaal Serge Malefason vroeg daarom om de onmiddellijke aanhouding van de veroordeelde. Volgens de gerechtspsychiater is er immers sprake van recidivegevaar. Bovendien bestaat bij een dergelijke zware veroordeling het risico dat Kesteman op de vlucht slaat.

Mokerslag

De verdediging vroeg uiteraard om niet op die vordering in te gaan. Meester Mounir Souidi merkte op dat de kans op recidive sinds zijn vrijlating ook al bestond, maar dat Kesteman zich in die periode steeds goed gedragen heeft. In het requisitoir over de strafmaat werd dit element door de openbaar aanklager zelfs opgeworpen als verzachtende omstandigheid. “Dit is een mokerslag, maar hij zal die straf aanvaarden en zich aanbieden in de gevangenis”, aldus meester Souidi.

Het hof oordeelde dat er geen redenen waren om de onmiddellijke aanhouding te bevelen. Er bestaat volgens de rechters immers geen risico dat Kesteman zal proberen om zich aan zijn straf te onttrekken. De Poperingenaar zal binnenkort uiteraard wel opgeroepen worden om zijn straf uit te zitten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.