Geen omgevingsvergunning voor assistentiewoningen in Gistel

Zicht op de nieuwe assistentiewoningen ontwerpen door het architectuur- en studiebureau AIKO die aansluiten op het kloostergebouw van de Zusters van Maria. © repro MVS
Redactie KW

Het schepencollege van Gistel weigert een aanvraag van woonzorgcentrum Sint-Godelieve vzw voor de bouw van nieuwe assistentiewoningen in het centrum van Gistel.

Aansluitend op het bestaande woonerf met twaalf verhuurde individuele assistentiewoningen, die gerealiseerd werden tussen 2012 en 2016, wil de vzw nu drie woonblokken met 32 woningen voorzien. Voor dit project, dat zonder subsidies wordt gerealiseerd, werd een beroep gedaan op het architectuur- en studiebureau AIKO uit Maldegem. Naast de huidige assistentiewoningen baat het woonzorgcentrum nog twaalf serviceflats uit in de Sint-Jans-Gasthuisstraat. “We willen hetzelfde wooncomfort voorzien in het te bouwen flatgebouw zoals in de assistentiewoningen op het Godelieveplein. Door dit concept kunnen we een verlaagde dagprijs aanbieden voor onze senioren”, aldus algemeen directeur Luc De Jonghe. “De drie nieuwe woonblokken sluiten direct aan bij de kloostergebouwen van de Zusters van Maria met respectievelijk vier, drie en twee bouwlagen waarbij het gebouw dichtst bij het klooster vier bouwlagen zou tellen.”

Eerst zelf ingetrokken

“Het vorige gemeentebestuur van Sp.a, N-VA en CD&V keurde de omgevingsvergunning voor de bouw van 32 assistentiewoningen goed. Maar de vzw trok de vergunning echter zelf in om tot een stevig dossier te komen dat juridisch in orde zou zijn. Enkele bewoners van de Bosdreef gingen ondanks diverse overlegmomenten tegen de vergunning in beroep. Een nieuwe aanvraag leidde tot een weigering vanwege het nieuwe stadsbestuur, ondanks een positief advies van hun omgevingsambtenaar.”

De bestuursleden van de vzw zijn verwonderd dat het stadsbestuur plots een andere beslissing neemt

Burgemeester Gauthier Defreyne motiveert de weigeringsbeslissing als volgt: “Het project dat drie gebouwen omvat met een respectievelijke bouwhoogte van vier, drie en twee bouwlagen, veroorzaakt een te grote schaalbreuk ten opzichte van de gebouwen in de omgeving. Het project ligt voor het grootste deel binnen het BPA Kom Zuid, dat de bouwhoogte op die plaats beperkt tot één tot twee bouwlagen met dak. Alle gebouwen in de omgeving BPA Kom Zuid voldoen aan deze voorwaarden. De recente twaalf assistentiewoningen dichtbij het aangevraagd bouwproject omvatten zelfs maar één bouwlaag met plat dak. Het aangevraagde project is niet gelegen binnen de kern van de gemeente Gistel. Een afwijking van de bouwvoorschriften kan hier niet worden toegestaan omdat de bouwhoogte van het project een te grote schaalbreuk veroorzaakt met de overige bebouwing.”

“De bestuursleden van de vzw zijn verwonderd dat het stadsbestuur plots een andere beslissing neemt ondanks het feit dat het ontwerp in schaalgrootte is gereduceerd en het positieve advies van hun ambtenaar”, aldus algemeen directeur Luc De Jonghe. “Naast de nieuwbouw blijft immers een grote groene zone die zich situeert op 60 meter van de perceelgrens van de bewoners van de Bosdreef. De hoogte van de blokken werd aangepast en evolueert van 12,5 naar 9,5 en 6,5 m.”

Wachtlijst

Voor het nieuwe project is er al een beperkte wachtlijst. Met dit initiatief wil de vzw een antwoord bieden op de verdere vergrijzing. “Zelfstandig wonen met steun vanuit het woonzorgcentrum en met hulp van thuiszorgdiensten is één van de oplossingen om de wachtlijsten te verminderen”, besluit de algemeen directeur.

We vernamen dat het woonzorgcentrum Sint-Godelieve vzw een beroepsprocedure bij het provinciebestuur opstartte. Vanaf midden juni maakt het woonzorgcentrum definitief deel uit van het regionale Woonzorgnetwerk Spirit. Eerder schrapte de vzw al de bouw van een woonzorgcentrum in de deelgemeente Zevekote.

(MVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier