Geen noemenswaardige incidenten in Oostende, Tommelein is tevreden

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende kijkt burgemeester Bart Tommelein tevreden terug naar het verloop van de dag. Zaterdag moest de drukste dag worden van de week met temperaturen die de 30 graden gemakkelijk voorbij gingen. “Zowel op vlak van mobiliteit, incidenten en op spreiding van de strandgangers mogen we tevreden zijn”, aldus de burgemeester.

De temperaturen flirtten zaterdag met de 40 graden in het binnenland. Aan de kust zou het iets koeler worden met maximum 31 graden. Voldoende reden voor heel wat dagtoeristen om naar de kust af te zakken. De meeste dagtoeristen waren voor Oostende en Blankenberge. Burgemeester Leopold Lippens van Knokke had nochtans gevraagd om niet naar de kust af te zakken.

Scheidingssysteem in het station werkt

Toch is Tommelein tevreden over het verloop. “Het scheidingssysteem in het station van Oostende verloopt uitstekend. Passagiers die naar Kortrijk, Antwerpen of Brussel reizen worden afgescheiden van elkaar. Op die manier is er minder contact en worden fiasco’s zoals we die vorige vrijdag meemaakten zo goed als uitgesloten. Al lag daar ook een technisch defect bij de NMBS aan de oorzaak. Maar dit systeem had het meteen moeten zijn”, vertelt Bart Tommelein.

“Er is natuurlijk een vervroegde uittocht doordat de bewolking in de late namiddag de kop opstak in Oostende, maar de mensen houden zich aan de richtlijnen. Ik ben er uiteraard nooit gerust op. Ik denk dat we altijd alert moeten blijven. Het zijn bijzondere tijden en bijzonder moeilijke toestanden. Mensen zaten enkele maanden in lockdown en willen nu hun vrijheid terug. Daarom lijkt het soms moeilijk om de regels rond corona te volgen. De belangrijke les die we geleerd hebben is dat we moeten handelen zoals we met grote festivals handelen. Tienduizenden mensen komen op korte termijn naar een stad en zo gaat het er ook aan toe op festivals. We moeten dus ook maatregelen nemen om de mensen in verschillende vakken te stoppen.”

“Mensen komen op vakantie en voelen zich automatisch vrijer”, gaat Tommelein verder. “Ze denken dan dat ze in een andere stad meer mogen dan in hun eigen stad en dan krijg je toestanden die niet altijd even goed op te volgen zijn. Dat is verschrikkelijk belastend voor onze politiemensen. Gelukkig krijgen we hulp van Federale eenheden. We hebben ook heel wat vrijwilligers jobstudenten en medewerkers van het zomerteam die zich dagelijks inzetten voor een goed verloop in de stad.”

Extra treinen niet de oplossing

Toch stelt de burgemeester zich nog steeds vragen bij die extra treinen naar de kust. “Ik weet niet of dat de goede oplossing is. Dat zou men in Brussel toch nog eens moeten herbekijken.”

Geen noemenswaardige incidenten in Oostende, Tommelein is tevreden
© JR

Ook met de mobiliteit gaat het goed in Oostende. Op drukke dagen proberen autobestuurders ondanks het feit dat de parkings vol zijn toch nog een parkeerplaatsje te bemachtigen in de binnenstad, vaak tevergeefs. “Ik was zaterdag de hele dag aanwezig op het commandocentrum waar de hele stad in de gaten gehouden wordt via 60 camera’s en ik mag zeggen dat alles vlot verlopen is. Op de zeedijk was het redelijk rustig. Wat de mobiliteit betreft was het voorbeeld. Eerlijk gezegd heb ik het zelf nog nooit zo gezien. Daar heeft ons systeem van randparkings voor helpen zorgen. Vanop de A10 wordt al aangeduid waar de randparkings zich bevinden en dat mensen beter die parkings gebruiken. En dat doen veel automobilisten ook. En dat vertaalt zich in een vlotte verkeersstroom in de binnenstad. Dat betekent ook dat het opgestelde mobiliteitsplan werkt.”

Kleinere problemen

“Er zijn natuurlijk ook enkele kleinere problemen. Zo moeten we de mensen op de stranden spreiden. Daardoor wordt het wat drukker ter hoogte van de 3 Gapers en Thermae Palace. De lokale bevolking is daar niet zo mee gediend, maar we kunnen niet anders. We moeten die mensen spreiden ver het hele strand”, aldus de burgemeester.

De burgemeester maakt nog maar eens duidelijk dat er in Oostende een nultolerantie is bij het niet opvolgen van de coronamaatregelen en bij provocatie van de veiligheidsdiensten. “Het incident van woensdag is een incident dat zich niet meer mag herhalen. Ik hoorde zopas dat er in Blankenberge op een van de beachbars een zware vechtpartij uitbrak. Dat kan niet door de beugel! Het toont duidelijk aan dat de ministers in Brussel moeten beseffen dat Blankenberge en Oostende in deze COVID-periode de moeilijkste badplaatsen zijn. Wij ontvangen de meeste dagtoeristen. Het is niet voor niets dat meneer Lippens zegt dat hij geen dagtoeristen in zijn badplaats wil. Wij ontvangen die omdat wij de stations hebben die het centraalst gelegen zijn vlakbij de stad. Wij hebben die specifieke problemen en het is ook nodig van die problemen aan te pakken.”

“Die groepen van mensen die het niet nauw nemen met de regels mogen daar ook niet zomaar mee wegkomen. Daarom heb ik de procureur gevraagd om op te treden. Ik heb begrepen dat hij dat wil doen via een spoedprocedure. Dat was al zo in het voetbal bij rellen, dat kan men ook in dergelijke situaties toepassen. Ik hoop dat ook de relschoppers in Blankenberge zwaar gestraft worden.”

Ook zondag worden nog heel wat dagtoeristen verwacht met opnieuw temperaturen tot 30 graden.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier