Geen nieuwe Michelin-sterren voor West-Vlaamse restaurants

De grote winnaar van de avond was Philippe Heylen van Eed (Leuven). Naast de titel van Jong Chef 2019 mocht de oud-student aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde ook meteen zijn eerste ster in ontvangst nemen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In Flanders Expo in Gent werden maandagavond de Michelinsterren 2019 uitgereikt. Voor de West-Vlaamse restaurants zaten er geen nieuwe sterren in.

Wie verliest een ster, wie wint een ster? Daar ging het in Flanders Expo in Gent allemaal om tijdens de presentatie van de Michelingids 2019.

Voor West-Vlaanderen was er geen goed nieuws. Er zijn geen West-Vlaamse nieuwkomers in de Michelingids 2019, geen enkel bestaand sterrenrestaurant krijgt een extra ster. Het Hof Van Cleve van Peter Goossens is het enige driesterrenrestaurant van het land.

Na het verdwijnen van Hertog Jan is het Hof van Cleve van Peter Goossens het enige driesterrenrestaurant van het land.
Na het verdwijnen van Hertog Jan is het Hof van Cleve van Peter Goossens het enige driesterrenrestaurant van het land.© Davy Coghe

Philippe Nuyens verliest ster

Na elf jaar verliest Restaurant Philippe Nuyens zijn enige ster. Chef Philippe Nuyens werd vooraf niet op de hoogte gebracht en moest het nieuws van de pers vernemen. “Totaal verbaasd en onverwacht”, reageert chef Philippe Nuyens. “Ik dacht: geen nieuws is goed nieuws, maar blijkbaar niet…”

De grote winnaar van de avond was zeer snel bekend: de 23-jarige Philippe Heylen van Eed (Leuven). Naast de titel van Jong Chef 2019 mocht de oud-student aan Hotelschool Ter Duinen in Koksijde ook meteen zijn eerste ster in ontvangst nemen.

Drie sterrenrestaurants verdwijnen

Van drie sterrenrestaurants was bekend dat ze niet meer in de nieuwe gids opgenomen zouden worden omwille van nieuwe plannen. Topchef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens sluiten op 22 december de deur van driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem. In het voorjaar verhuizen ze hun bistro L.E.S.S. van Sint-Andries naar ‘t Zand in Brugge.

Matthieu Beudaert en Sofie Delbeke turnden hun eensterrenzaak Tabled’Amis in Kortrijk in voor een nieuw restaurant: Beudaert. En in Knokke-Heist verandert het eensterrenrestaurant Jardin van naam en team. Chef Christophe Van den Berghe en gastvrouw Evy Robbyns laten hun restaurant over aan hun sommelier Geoffrey Adam en zijn echtgenote Pamela Dewitte. Zij openen begin 2019 de deuren van Tablàvins.

Nog 21 sterrenrestaurants

Waar onze provincie vorig jaar nog 33 sterren telde, hebben we er nu nog slechts 27. Die zijn verdeeld over 21 sterrenrestaurants.

Zes West-Vlaamse restaurants tellen twee sterren: Bartholomeus (Knokke-Heist), Boury (Roeselare), De Jonkman (Sint-Kruis), Hostellerie Le Fox (De Panne), Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge) en La Durée (Izegem).

Daarnaast zijn er in West-Vlaanderen ook nog vijftien restaurants met één ster. Berto (Waregem), Castor (Beveren-Leie), Cuines,33 (Knokke-Heist), Auberge De Herborist (Sint-Andries), De Zuidkant (Damme), Den Gouden Harynck (Brugge), Goffin (Sint-Kruis), Marcus (Deerlijk), M-Bistro (Nieuwpoort), Ter Leepe (Zedelgem), Sans Cravate (Brugge), Sel Gris (Duinbergen), Vol-Ver (Marke), Zet’joe by Geert Van Hecke (Brugge) en Carcasse (Koksijde).

(Olivier Neese/foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier