Geen netelige vragen voor Jo Lernout op spreekbeurt in Izegem

Oud-werknemers van L&H met v.l.n.r. Wout Van Elslande, Bart Ameele, Philip Depecker, Jo Lernout en zijn neef Karel Lernout, die ook nog enkele jaren voor zijn oom werkte.
Redactie KW

Op uitnodiging van de vzw Cultus kwam Jo Lernout, medestichter van Lernout & Hauspie, zaterdagavond zijn levensverhaal én zijn toekomstplannen uit de doeken doen. Hij had eerst zijn verhaal al in De Krant van West-Vlaanderen gedaan. Wie 20 jaar na het faillissement verwacht had dat er tal van misnoegde, gedupeerde aandeelhouders zouden opdagen, kwam bedrogen uit. Het waren vooral Lernout-getrouwen die de dienst uit maakten.

Jo Lernout is sinds enkele maanden terug in het land. De 73-jarige Vlaamse ondernemer zit nog boordevol ideeën en plannen en die kwam hij zaterdagavond in Izegem voorstellen. Maar in de Vlaamse media, die hij in zijn betoog ook als medeschuldige van de ondergang van zijn bedrijf bestempelde, was zijn verhaal de jongste weken al uitgebreid belicht.

De nieuwe vzw Cultus, die in en rond het compleet gerenoveerde Kasteel Blauwhuis in Izegem voor de culturele programmatie zal zorgen, wist Jo Lernout als eerste te strikken voor een causerie. “Maar ik heb al contact met andere organisatoren. Er volgen straks wel nog spreekbeurten”, vertrouwde Lernout ons toe.

Jo en Paul waren fantastische werkgevers – oud-werknemer Philip Depecker

Er waren zowat 100 mensen opgedaagd in de tent die twee dagen ervoor dienst deed als vip-tent voor Izegem Koers. Organisator Marc Seynaeve: “Het aantal Izegemnaars dat hier present tekent, is eerder beperkt. De mensen komen van heinde en verre.”

Jo Lernout ging met plezier op de foto van Katia Peene en Robrecht Gheeraert, de priester-leraar die hem nog lesgaf in het College in Menen.
Jo Lernout ging met plezier op de foto van Katia Peene en Robrecht Gheeraert, de priester-leraar die hem nog lesgaf in het College in Menen.

Jo Lernout had op voorhand ook aangekondigd geen vraag uit de weg te gaan. Hij beseft maar al te goed dat heel wat mensen flink hun broek hebben gescheurd aan het L&H-verhaal. De uiteenzetting gebeurde in twee delen. Eerst keek Lernout nog eens terug op opgang en de val van het bedrijf, in het tweede stuk blikte hij vooruit op zijn nieuwe toekomstplannen. In de vragenronde na de causerie kwam er geen enkele vraag, dus zeker ook geen netelige.

In de tent zaten dan ook vooral mensen die Jo Lernout een warm hart toe dragen. Een van hen was Robrecht Gheeraert. De 90-jarige priester was een aandachtige toehoorder. “Ik was nog leerkracht van Jo in het College van Menen. Ook aan zijn broers heb ik nog les gegeven. Eén ding herinner ik me nog erg goed over hem. Ik dacht eens dat hij totaal niet bezig was met de les te volgen, maar toen ik hem onverwacht een vraag stelde, wist hij die perfect te beantwoorden.” Priester Gheeraert is nu op rust in Roeselare. “Ik heb de carrière van Jo altijd met belangstelling gevolgd. Jammer dat het zo moeten lopen is.”

Oud-werknemers op post

Ook op post waren wat oud-werknemers van L&H. Philippe Depecker was een van hen. “Jo en Paul waren allebei fantastische werkgevers, echt twee topmensen. We moesten veel werken, maar de sfeer in het bedrijf was top. Het faillissement van het bedrijf was voor ons ook een streep door de rekening. Wij hadden een degelijke wedde, maar we kregen ook stock opties.”

En toen de aandelen niets meer waard waren, mochten ook die stock opties de spreekwoordelijke vuilnisemmer in. “Het was soms ook een moeilijke periode. Ik ben ook enkele keren ondervraagd geweest. En als we nadien werk moesten gaan zoeken was L&H niet echt een troef op je cv.”

Maar 20 jaar na het faillissement gaat Philippe met plezier op de foto met Jo en enkele van zijn oud-collega’s. “We weten dat hij genekt is geweest. We wensen hem het beste toe met zijn nieuwe projecten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier