Geen mooier cadeau dan een geadopteerd zeehondje

Het SOS Rescue Team van Sea Life gaf vorige week vier zeehondjes de vrijheid terug. Voor de verzorgers telkens opnieuw een heuglijke gebeurtenis. Voor de adoptieouders van Wiske, Lio, Ronski en Simon was het afscheid dan weer dubbel. “Maar het is mooi om te koesteren zonder te bezitten.”

De herstelde zeehondjes haasten zich onder het oog van de adoptieouders naar de Noordzee. © WK

Een zeehondje adopteren, daar staat geen leeftijd op. Gerd Van Damme en Lili Verbunt adopteerden het zeehondje Ronski als verjaardagscadeau voor hun dochtertje Rika (5), Louis Goolaerts bezegelde zijn gouden bruiloft met de adoptie van zeehondje Wiske en Ella Sterck (8) adopteerde met de centjes van haar lentefeest zeehondje Lio. Een zeehondje adopteren kost 500 euro, een bedrag dat integraal naar de verzorging van de dieren gaat.

Lentefeest

“Ella is begaan met dieren en we vonden dit wel passen bij de symboliek van het lentefeest”, zegt haar mama Anne-Sophie De Smet. Febe (10), de zus van Ella, adopteerde twee jaar geleden ook al een zeehondje Fee. “Zij heeft er toen op school zelfs een spreekbeurt over gegeven”, glimlacht Anne-Sophie.

Gerd Van Damme, Lili Verbunt en de kleine Rika.
Gerd Van Damme, Lili Verbunt en de kleine Rika.© WK

Het zeehondje van Ella woog amper elf kilo, toen het op 16 augustus strandde in Oostende. Ella is blij dat Lio nu weer met de moeder herenigd werd. “We zijn haar zondag nog visjes komen geven, dus ik ga haar wel missen. Toen ze daarnet van ons wegzwom, leek het precies alsof ze nog eens zwaaide. Ze was nog zo klein en superschattig”, zegt ze

“De ervaring zal Ella zeker en vast bijblijven. De bezoekjes aan Sea Life waren leerrijk en Ella krijgt net zoals Febe nog als aandenken een pennenzak cadeau met een mooie afbeelding van haar zeehondje. We hebben zelfs filmpjes van Lio”, besluit de mama.

Leerrijke ervaring

Gerd Van Damme en Lili Verbunt adopteerden zeehondje Ronski als verjaardagscadeau voor hun dochtertje Rika. Het zeehondje, een mannetje, spoelde op 19 juli uitgeput aan in Zeebrugge. Amper negen kilo woog het. “We hebben ons anderhalf jaar geleden op de wachtlijst gezet voor adoptie, omdat we onze dochter voor haar vijfde verjaardag een duurzaam cadeau wilden geven. Niet zomaar iets om te bezitten, maar een ervaring die ze voor altijd zou herinneren”, zegt mama Lili.

Toen ze daarnet van ons wegzwom, leek het precies alsof ze nog eens zwaaide – Ella Sterck (8)

De adoptie was een leerrijke ervaring voor haar dochter. “We waren net terug van Lapland waar we een huskyfarm bezochten. Onze dochter was er dol op husky Ronski, ze had dus snel een naam gevonden. Ze keek er steeds naar uit om Ronski te komen bezoeken. Ze vond het zielig wanneer hij gevoed werd en keek mee uit naar het moment dat hij weer zelf zijn visjes kon vangen. We zagen Ronski geleidelijk aan sterker worden en kregen ook geregeld feedback van de dierenverzorgers, die de zeehonden duidelijk met de beste zorgen omringen.”

Terug naar zee

Toen Ronski terug naar zee moest, vond Rika dat aanvankelijk niet zo leuk. “Ze zei dat ze haar zeehondje enorm ging missen. Maar het is mooi om te koesteren zonder te bezitten, en ontroerend om de zeehonden hun natuurlijke habitat te zien terugvinden. Hier is zijn thuis, zei Rika zelf. Ze begreep dat dit Ronski’s plekje is en hij nergens anders thuishoort”, weet mama Lili.

Zusjes Ella en Febe Sterck, 8 en 10 jaar, spaarden allebei om een zeehondje te adopteren.
Zusjes Ella en Febe Sterck, 8 en 10 jaar, spaarden allebei om een zeehondje te adopteren.© WK

Louis Goolaerts uit Antwerpen verlijft al tien jaar samen met zijn vrouw heel vaak in Zeebrugge. Ze hebben een abonnement voor de zoo en wilden ook voor Sealife iets doen. “Toen we vorig jaar 50 jaar getrouwd waren en heel wat ‘envelopkes’ kregen, was de keuze snel gemaakt. We zouden een zeehondje adopteren. Na een lange wachttijd was het dit jaar dan zover en samen met kleindochter Eline doopten we het Wiske. Wanneer we nu op het srand wandelen, doen we een ‘klapke’ met Wiske. We hopen dat ze nog lang en gelukkig mag leven in de Noordzee.”

Elk jaar spoelen er aan onze Belgische kust tientallen zieke zeehondjes aan die, gescheiden van hun moeder, geringe overlevingskansen hebben. Sea Life vangt de dieren op en verzorgt ze, tot ze na drie of vier maanden intensieve verzorging weer voldoende aangesterkt zijn. Op dit moment verblijven er nog twee andere zeehondenpups in het opvangcentrum.

Interesse in het adopteren van een zeehondje? Bel Sea Life op 050 42 43 00

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.