Geen Leiefeesten, wel Guldensporenviering en Kortrijk Gordelt voor Vlaamse Feestdag

Vorig jaar werd er nog gevierd aan de verlaagde Leieboorden © TV
Annelies Nollet

Ondanks de nog steeds geldende coronamaatregelen, wordt de Vlaamse Feestdag gevierd in Kortrijk. Omdat dat niet kan met de traditionele optredens langs de Leieboorden, verzon de stad enkele alternatieven. Op 10 juli vindt de Guldensporenviering plaats, op 11 juli is er animatie in de binnenstad en op 12 juli kan je wandelen en fietsen tijdens Kortrijk Gordelt.

Door het coronavirus kunnen de Leiefeesten niet plaatsvinden in hun gekende vorm. Geen optredens langs de Leieboorden dit jaar, maar toch laat Stad Kortrijk de festiviteiten rond de Vlaamse Feestdag niet zomaar voorbijgaan.

Binnen de bubbel

Op 10 juli vindt naar jaarlijkse traditie de Guldensporenviering plaats op de Groeningekouter. Aan de maagd van Vlaanderen ontvangt het Guldensporencomité iedereen voor de officiële plechtigheid in aanwezigheid van de burgemeester en Vlaams minister-president Jan Jambon. Omwille van de coronamaatregelen is inschrijven noodzakelijk.

Op 11 juli kunnen er geen optredens plaatsvinden, maar wordt er wel straatanimatie in de binnenstad en langs de Leieboorden voorzien. De stad zal ook feestelijk ingekleed zijn in het thema van de Vlaamse feestdag. Zo kan iedereen binnen zijn bubbel naar Kortrijk trekken om binnen de geldende maatregelen te genieten van de feestdag.

Zondag 12 juli organiseert Kortrijk Gordelt een sportieve afsluiter van het weekend. Dit jaar worden er drie wandelroutes uitgestippeld van 8, 14 en 18 kilometer. Geen bevoorradingsposten dit jaar om opstoppingen te voorkomen, maar de routes passeren aan voldoende horecazaken waar je de dorst kan lessen. Ook fietsers komen aan hun trekken met een fietstocht van 40 kilometer.

Creatief aan de slag

“We zijn dé Guldensporenstad en willen natuurlijk de Vlaamse feestdag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Net als voor Sinksen leggen we ons niet zomaar neer bij een afgelasting“, aldus een enthousiaste Kelly Detavernier, schepen van Evenementen.

We zijn creatief aan de slag gegaan om binnen de maatregelen een mooi programma te kunnen aanbieden. In samenwerking met het Guldensporencomité en Kortrijk Gordelt vzw is er een leuke mix tussen een officiële plechtigheid, sportieve activiteiten en rustig vertoeven in de binnenstad met leuke straatanimatie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.