Geen kerstfeest? Ruiseleedse grootouders bereiden afhaalgerechten voor 14 (klein)kinderen

Etienne Lanssens en Marie-Louise Vanneste aan de kookpotten.©JOKE COUVREUR JOKE COUVREUR
Etienne Lanssens en Marie-Louise Vanneste aan de kookpotten.©JOKE COUVREUR JOKE COUVREUR
Philippe Verhaest

Grote familiebijeenkomsten om samen kerst te vieren, dat zit er dit jaar jammer genoeg niet in. Toch willen Etienne Lanssens en Marie-Louise Vanneste hun kroost verenigen. Ze mailden hun (klein)kinderen een menukaart en op Kerstmis kunnen die hun bestelling bij oma en opa afhalen. “Het besef dat ze allemaal tegelijk onze gerechten zullen opsmullen, dat maakt ons do odcontent ”, glunderen ze.

Bij de familie Lanssens is het al sinds mensenheugenis traditie dat de feestdagen au grand complet worden gevierd. De hele familie blies lang op Nieuwjaar zelf verzamelen in de grootouderlijke woonst in hartje Ruiselede, maar sinds een negental jaar is Kerstmis de vaste afspraak in de agenda. “Toen onze kleinkinderen begonnen uit te gaan om oud en nieuw te vieren, hebben we besloten om het familiefeest te verplaatsen. Een feestdis vol vermoeide gezichten, daar heeft niemand iets aan, hé”, glimlachen Etienne Lanssens (78) en Marie-Louise Vanneste (80).

Het familiefeest is het jaarlijkse hoogtepunt voor het echtpaar. “Onze kinderen Chris (54) en Veerle (52) komen dan samen met alle kleinkinderen langs: Julie (26), Fien (24), Marie (24), Florence (21), Charles (18) en Senne (16). Ondertussen mogen we ook al twee partners van onze kleinkinderen verwelkomen, goed voor een bende van veertien man sterk. Kerstmis is letterlijk het enige moment in het jaar dat we iedereen bij elkaar krijgen. Daarom genieten we er ook dubbel en dik van. Rond 12.30 uur landt de hele groep bij ons en aperitieven we uitgebreid, om daarna aan tafel te gaan. En dan volgen uiteraard een resem cadeautjes. Heerlijk.”

Risicogroep

Nu gooit corona stevig roet in het eten. “Dit jaar is het onmogelijk om met z’n allen gezellig rond de kerstboom te zitten”, klinkt het. “Maar daar hebben we absoluut geen probleem mee. Onze groep bestaat uit vijf verschillende bubbels en die willen wij zeker niet bij elkaar brengen. We volgen de regels strikt op en alleen al uit respect voor de mensen die in onze ziekenhuizen en wzc’s werken, moeten we dit jaar kerst en oudejaar in beperkte kring vieren. Bovendien behoren we allebei tot de risicogroep. We letten dus op wat we doen en laten.”

“Het besef dat iedereen van onze creaties geniet, maakt ons doodcontent” – Etienne Lanssens

Kerst zomaar laten passeren, dat wilden Etienne en Marie-Louise ook niet zien gebeuren. In normale tijden vergast Etienne, die veertig jaar lang als chef-kok aan de slag was, de hele familie op een feestmaal en dat wil hij ook in coronatijden doen.

Samen met zijn vrouw dokterde hij een uitgebreid keuzemenu uit en daaruit kunnen alle kinderen en kleinkinderen hun selectie maken. Op 24 en 25 december trekt het krasse echtpaar zich dan terug in de keuken om voor iedereen een succulent afhaalpakket klaar te stomen.

Zelfs vegan gerecht

Op de kaart prijken onder andere tomatensoep met balletjes, een vispannetje, hertenstoofpotje, fazantenfilets en ook veganistische alternatieven. “Onze kleindochter Fien is vegan en daar houden we uiteraard rekening mee. We willen iedereen op Kerstmis een culinair hoogtepunt bezorgen, van aperitief tot dessert. En alle bijhorende wijnen zijn eveneens inbegrepen. Zo worden we even Traiteur Lanssens-Vanneste.”

Het enthousiasme bij de familie is groot, zo blijkt. “Iedereen heeft al zijn of haar bestelling geplaatst”, glundert Etienne. “De absolute topper? Onze fazantenfilets. Die vallen érg in de smaak. We staan voor enkele drukke uurtjes achter ons fornuis, maar we vullen elkaar perfect aan. Ik kook, Marie-Louise bekommert zich om de afwas. En we kijken nu al uit naar het afhaalmoment, op 25 december tussen 11.30 en 12.30 uur. Op die manier zullen we iedereen van de familie toch eens kort zien. Het besef dat ze allemaal tegelijk van onze creaties aan het genieten zijn, maakt ons doodcontent .”

Geen cadeaus

De (klein)kinderen moeten zich aan één voorwaarde houden, benadrukt Marie-Louise. “Ze mogen ons geen cadeau in ruil geven. We doen dit met veel liefde, daar hoeven we niks voor in ruil. Of toch: volgend jaar opnieuw een gezellig volle tafel op Kerstmis. Een mooier geschenk kunnen we ons momenteel niet inbeelden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten