Geen kermis, wél oliebollen van de Gezondheidsapotheek

Geen kermis, maar wel twee weekends na elkaar oliebollen dankzij de Gezondheidsapotheek. © gf
Redactie KW

Geen kermis dit jaar maar de beignets en oliebollen van de ‘Gezondheidsapotheek’ kunnen het gemis misschien goedmaken. Het overbekende kraam van John Daelman en Barbara Sioen uit Bredene strijkt dit en volgend weekend neer op het terrein van de boerenmarkt in de Handzamestraat.

Het gonsde al enige tijd van de geruchten op de facebookpagina van Kortemark: ‘Hoera! Het oliebollenkraam komt naar Kortemark!’. Al tientallen jaren is de Gezondheidsapotheek een vaste en heel populaire attractie op de Kortemarkse kermis waarvoor je meestal lang moet aanschuiven. Dat er de hele zomer al geen kermissen meer mogen plaatsvinden, is voor de eigenaars John Daelman en echtgenote Barbara Sioen een serieuze streep door de rekening.

“Op het moment dat we te horen kregen dat ook Kortemark-kermis niet kon doorgaan, was hier net een zelfstandige uit Kortemark aan het werk. Toen hij thuiskwam, heeft hij ons opgebeld met de vraag of we niet bij hem op een industrieterrein wilden staan. Maar daar kwam een en ander bij kijken en uiteindelijk kozen we ervoor om meer centraal te staan”, vertelt John.

“We bereikten een overeenkomst met Rudy Vandenberghe, de eigenaar van het terrein in de Handzamestraat, en met de mensen van de wekelijkse boerenmarkt die het terrein telkens voor een jaar van hem huren.”

Gratis voor woon-zorgcentrum

Johan en Barbara waren, op vraag van gemeente- en stadsbestuur van Lichtervelde en Poperinge, present tijdens de afgelaste kermissen. “Daar is alles perfect verlopen. We zijn er zeker van dat dat ook in Kortemark het geval zal zijn”, maakt John zich sterk.

Om niet in het vaarwater van de lokale frituristen te komen, zullen we enkel oliebollen, beignets en wafels bakken. Voor de bewoners van wzc Blyvelde zijn er gratis oliebollen.”

Wat de oliebollen van de Gezondheidsapotheek zo populair maakt, komen we helaas niet te weten…. “Maar niet iedereen bakt graag oliebollen”, lacht John. “Het is nu eenmaal een beetje een ‘plakboel’ en je moet ook elke keer je frietvet vervangen.”

Op industrieterrein

Dit jaar hebben we nog maar anderhalve kermis gedaan“, besluit John. “Sommige foor- of marktkramers konden hun kraam opstellen op hun oprit, maar omdat wij op een industrieterrein gevestigd zijn, té ver van de openbare weg, was dat voor ons geen optie. Gelukkig voor ons en onze twee personeelsleden komt het seizoen nu toch weer wat op gang.” (LTK)

De Gezondheidsapotheek staat op 29 en 30 augustus en 5 en 6 september op de terreinen van de boerenmarkt, rechtover de Versmarkt, telkens van 15 tot 23 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier