Geen halfoogstfeesten in Dadizele, maar DrumSpirit trekt toch de straat op

Een foto van vlak voor de coronacrisis. Normaal zouden ze dit jaar richting Amerika trekken, maar daar trok het coronavirus een serieuze streep door. © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Geen halfoogstfeesten dit jaar, maar toch zal het percussie-ensemble DrumSpirit er zaterdag de moed proberen in te houden. De muzikanten trekken de straat op. “We hopen op het enthousiasme van de bewoners.”

Halfoogst is traditiegetrouw de hoogdag van de gemeente Dadizele. Door de coronacrisis wordt die dag dit jaar echter anders dan andere jaren. Geen koppen lopen zaterdag in Dadizele. Het gemeentebestuur besliste in samenspraak met de organisatoren van Dadizele Onderneemt om de jaarmarkt af te gelasten. Toch komt het plaatselijke percussie-ensemble DrumSpirit met een alternatief op de proppen. “De voorbije jaren stonden we telkens op de parking van de supermarkt Spar om onze talenten aan het grote publiek te tonen. Dit jaar steekt het coronavirus een stokje in de wielen. We zochten naar een alternatief en roepen op tot solidariteit”, aldus Giovanni Maes, manager van DrumSpirit.

“Met ons optreden willen we de verbondenheid onder alle burgers aansterken”

Voor de muziekgroep zijn het geen gemakkelijke maanden. “Het wordt een rampjaar voor de sector, alsook voor DrumSpirit. We zagen inmiddels onze Amerikaanse tournee en onze deelname aan het wereldkampioenschap indoor percussion geannuleerd. Doordat ook alle culturele evenementen in eigen land en de buurlanden werden geschrapt werd de agenda van DrumSpirit plots heel leeg”, aldus Giovanni Maes. Voor de muziekvereniging betekent de invloed van de coronacrisis een serieuze financiële en emotionele kater. Er is dan ook heel wat onzekerheid. “Wat zijn de perspectieven? Hoe kunnen we onze motivatie op peil houden? DrumSpirit leeft gewoonlijk van uitdaging naar uitdaging, maar deze zijn niet onmiddellijk meer in het vooruitzicht.”

Volhouden

Toch probeert DrumSpirit iedere kans die hen geboden wordt met beide handen te grijpen. “Met de Halfoogstfeesten komen we toch op straat. Met dit spontaan optreden willen we tonen dat we er de moed willen inhouden. Samen sterk tegen het virus”, aldus de strijdvaardige manager. “Een dergelijk initiatief sterkt niet alleen de muzikale band binnen de groep. Met ons optreden willen we de bewoners een teken geven om vol te houden en er ondanks alles toch het beste van te maken. Met ons optreden willen we de verbondenheid onder alle burgers aansterken en tegelijk een oproep doen om solidair te zijn voor de cultuur- en evenementensector.”

DrumSpirit hoopt dat er zaterdag heel wat bewoners van aan hun voordeur de muzikanten een hartverwarmend applaus zullen geven. “Net zoals die avonden in maart, april en mei voor de zorgsector”, zegt Giovanni.

Open Dag

Om de toekomst van de groep te garanderen, organiseert DrumSpirit op zaterdag 22 augustus een Open Dag voor alle geïnteresseerden. “Dit volledig coronaproof”, garandeert Giovanni. (BF)

Inschrijven vooraf is verplicht en kan via de website www.drumspirit.be/opendag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier