Geen gezegende palmtakjes voor de gelovigen dit jaar

Er worden op Palmzondag geen gezegende palmtakjes (eigenlijk buxustakjes) verspreid, niet binnen en al zeker niet buiten het kerkgebouw. © Getty Images
Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Palmzondag – dat viert de rooms-katholieke gemeenschap op zondag 5 april – zal er dit jaar een zijn zonder palmen. Er worden geen gezegende palmtakjes (eigenlijk buxustakjes) verspreid, niet binnen en al zeker niet buiten het kerkgebouw. Dat hebben de Belgische bisschoppen beslist.

Het zijn anders omstreeks deze tijd van het jaar drukke weken voor de rooms-katholieke Kerk. De Goede Week komt er aan en dat betekent een reeks aan bijzondere vieringen in de Kerk. Maar dit jaar haalt het coronavirus daar een streep door.

Alle publieke kerkvieringen in de Goede Week worden afgelast. Ook de week na Pasen zijn er geen vieringen met publiek. De schorsing geldt voor alle kerken en kapellen waar een publieke eredienst kan plaatsvinden. Dus ook de kapellen en gebedsruimten van kloosters en bedevaartsoorden.

Palmzondag zonder palmen: het is nooit eerder gebeurd. De palmen zijn bij ons doorgaans vervangen door takjes van de buxusplant. De Kerk herdenkt daarmee de intocht van Jezus in Jeruzalem. Omstanders juichten hem toe met wuivende palmen toen hij van een dorp op weg was naar Jeruzalem, een week voor het joodse Pesachfeest.

Goede Week

Voor de Kerk betekent Palmzondag het begin van de Goede Week, waarin de liturgie het Laatste Avondmaal (Witte Donderdag) herdenkt en de kruisdood van Jezus (Goede Vrijdag). De week eindigt met de heropstanding van Jezus, de verrijzenis, die de Kerk met Pasen herdenkt.

Voor de Kerk en haar liturgie is die Goede Week essentieel in de geloofsbeleving en als er dat wordt vergeleken, belangrijker zelfs dan Kerstmis.

Op Palmzondag herdenkt de Kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. Deze fresco van Lattanzio Gambara uit de zestiende eeuw beeldt dat tafereel uit.
Op Palmzondag herdenkt de Kerk de intocht van Jezus in Jeruzalem. Deze fresco van Lattanzio Gambara uit de zestiende eeuw beeldt dat tafereel uit.© Getty Images/iStockphoto

Een aantal priesters probeert om via streaming de gelovigen erediensten te laten volgen en dat zal in de Goede Week niet anders zijn.

Ook de traditionele biechtvieringen zijn afgelast, het persoonlijke biechtsacrament kan niet worden toegediend. Hoe moeten gelovigen dan ‘hun Pasen houden’ of hun paasplicht nakomen? “Door te doen wat kan in deze omstandigheden”, zeggen de bisschoppen. “Bidden thuis, alleen of met het gezin, het passieverhaal lezen en de vieringen op radio of televisie volgen.”

Vormsel en eerste communie

Ook de vormselvieringen en eerste communies die gepland zijn voor 19 april worden geschorst. Over de vieringen na 19 april wordt later beslist.

De bisschoppen vinden dat de parochies kunnen aansluiten bij de blijken van dank en waardering voor al wie zich inzet in deze coronacrisis. Priesters die dat willen, kunnen ‘s avonds de klokken laten luiden (maar dan liefst de kleine angelusklokken en niet de feestklokken). Dat is opmerkelijk, want in de traditionele Goede Week luiden de klokken niet na de liturgie van Witte Donderdag tot na de wake van de zaterdagavond voor Pasen. Vandaar stamt het verhaal van de ‘klokken van Rome’ voor de kinderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier