Geen gezaag of haatberichten

Ook tijdens de zomer zullen we de zomer moeten proberen redden. © belga
Bart Casteleyn
Bart Casteleyn Hoofdredacteur KW

‘Papa, corona is nog niet over hoor.’ Mijn vijfjarige zoon zette deze week even de puntjes op de i. Ik probeerde in een veel te smal kleedhokje uit te leggen waarom hij nu wel weer naar het zwembad mag. En blijkbaar stelde ik het allemaal iets te simpel voor… Want zelfs kleuters hebben het door: het virus is nog niet weg. Integendeel.

De coronaberichten en cijfers vliegen ons op de redactie rond de oren. ‘Al 7.186 besmettingen in West-Vlaanderen’, ”Vakantie eindigt in mineur: 12 van de 15 familieleden testen positief’, ‘Hallucinante beelden van avondmarkt in Westende’, ‘Vier van de vijf zwaarst getroffen gemeenten zijn West-Vlaams’,… Vrolijk wordt een mens er niet van. Zeker omdat we maanden in ons kot bleven om de zomer ‘te redden’.

Vrolijk wordt een mens er niet van. Zeker omdat we maanden in ons kot bleven om de zomer te redden

Maar… ‘t is nog ol nie noa de wuppe. De cijfers zijn niet goed, maar het is ook niet dramatisch. Nóg niet. Ledegem voerde even het lijstje aan van zwaarst getroffen gemeenten in heel het land. Op dat moment waren er 18 besmettingen, goed voor nog geen 0,2 procent van de plaatselijke bevolking. Waarmee we absoluut niet willen zeggen dat het allemaal niets voorstelt. Integendeel.

Het geeft wel aan dat we nog een kans hebben. We moeten met zijn allen doen wat we kunnen om het aantal besmettingen te beperken en zo een tweede golf te vermijden. Handen wassen, afstand houden, thuis blijven als we ziek zijn, onze bubbel respecteren en een mondmasker dragen waar het moet. Ons gedrag bepaalt hoe de komende maanden en weken eruitzien, zo geven de experten ons hoop.

Wat ons ook hoopvol stemt: onze burgemeesters zitten er bovenop. De ‘politiekers’ krijgen er vaak van langs (en niet altijd onterecht als ze door ramen beginnen te kruipen), maar de burgervaders en -moeders van onze steden en gemeenten bewijzen dat ze uit het goede hout gesneden zijn. Zij doen wat een West-Vlaming zo vaak doet: deure. Ze verdienen daarvoor geen gezaag op de markt of haatberichten op Facebook. Integendeel.

Reageren? bart.casteleyn@kw.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier