Geen Gebak Der Kust op Oostendse Oktoberfoor

Gebak der Kust: dit jaar niet op de Oktoberfoor. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het eerste weekend van de Oktoberfoor mag gerust een succes genoemd worden. Een opvallende afwezige is Gebak Der Kust, sinds 1962 een vaste waarde op de foor. “De gezondheid laat het jammer genoeg niet meer toe”, klinkt het bij de Eernegemse Karin Dewyse (49).

Gebak Der Kust, gekend voor zijn oliebollen, is al jaren een begrip in de regio. Karin Dewyse uit Eernegem is de derde generatie foorreizigers binnen de familie die Gebak Der Kust uitbaat. In 1962 waren het haar ouders die voor het eerst met het gebakkraam op de Oktoberfoor aanwezig waren. “Mijn grootouders stonden voor de jaren zestig niet op de Oktoberfoor”, weet Karin. “Het waren mijn ouders die graag in Oostende aanwezig wilden zijn. We waren immers Oostendenaars en dan kon je als foorreizigers niet op de Oktoberfoor ontbreken.”

Karin nam het gebakkraam in 1992 deels over van haar ouders.

“De eerste jaren deden we dat nog samen”, legt Karin uit. “Enkele jaren later gingen ze officieel met pensioen, maar toch konden ze de kermis niet loslaten. Geregeld stonden we nog samen oliebollen te bakken. Pas in 2015, na mijn scheiding, kwam ik er helemaal alleen voor te staan. Mijn vader vond het gebakkraam uitbaten te zwaar voor een vrouw alleen, maar ik ben geen opgever. Ik moest en zou blijven doen wat ik altijd graag heb gedaan. Ik ben geboren en getogen tussen de oliebollen.”

Twee jaar geleden sloeg bij Karin het noodlot toe. Ze kreeg van de dokter te horen dat er een hersentumor ontdekt was. Een operatie volgde, Karin herstelde, maar werken, dat werd te zwaar.

Karin Dewyse.
Karin Dewyse. © JRO

“Met pijn in het hart heb ik de beslissing moeten nemen om te minderen”, zucht Karin. “De Oktoberfoor is voor mij te zwaar geworden. Ik heb dus afscheid moeten nemen van de kermis waar we bijna zestig jaar actief waren. De Oktoberfoor was de moeilijkste kermis om afscheid van te nemen, maar het is wat het is. Dat betekent echter niet dat Gebak Der Kust volledig verdwijnt. Hier en daar zullen we nog aanwezig zijn, op bepaalde kermissen. We staan trouwens ook op de kerstmarkt in Oostende in december.”

Gebak Der Kust werd vervangen door een ander gebakkraam, op dezelfde plaats waar Karin en haar ouders jarenlang oliebollen aan de man brachten.

Waardige vervanger

“De familie De Corte-Claus gaat generaties terug en is altijd al actief in de oliebollen. Ongetwijfeld zijn ze een waardige vervanger voor Gebak Der Kust. Het is heel jammer. Eigenlijk komen die gezondheidsproblemen vijftien jaar te vroeg, maar dat heb je jammer genoeg niet zelf in de hand”, besluit Karin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier