Tijdens de meest recente gemeenteraad in Kortrijk, op maandagavond, werd duidelijk dat de Kortrijkse politie geen gebruik zal maken van GAS-boetes. Het punt stond op de agenda, maar werd op het laatste moment geschrapt op vraag van burgemeester Vincent Van Quickenborne. "Toen we dit punt op de agenda plaatsten was het ministerieel besluit nog maar net uitgevaardigd. Er was nog veel onduidelijkheid", verklaart hij. "Eens alles wat duidelijker werd, bleek dat eigenlijk een rigide systeem. Het laat heel weinig mogelijkheden toe op het terrein en onze agenten zijn er niet enthousiast over. En dat is zacht uitgedrukt."

Volgens de burgemeester kan de orde perfect gehandhaafd worden met het systeem van klassieke processen verbaal. Waarbij een overtreder nog veroordeeld moet worden door een rechtbank. GAS-boetes worden normaal gebruikt om zaken als sluikstorten en wildplassen te bestraffen. De boetes kunnen onmiddellijk geïnd worden en bedragen in het geval van een corona-overtreding 250 euro.

Het voorstel werd in Kortrijk door zowel oppositie als meerderheid ondersteund. Al vroeg Vlaams Belang wel om het aantal boetes die de politie tot nu toe al uitschreef. Cijfers die zullen worden bekend gemaakt op de politieraad van volgende week maandag, beloofde de burgemeester.

(Annelies Nollet)

Tijdens de meest recente gemeenteraad in Kortrijk, op maandagavond, werd duidelijk dat de Kortrijkse politie geen gebruik zal maken van GAS-boetes. Het punt stond op de agenda, maar werd op het laatste moment geschrapt op vraag van burgemeester Vincent Van Quickenborne. "Toen we dit punt op de agenda plaatsten was het ministerieel besluit nog maar net uitgevaardigd. Er was nog veel onduidelijkheid", verklaart hij. "Eens alles wat duidelijker werd, bleek dat eigenlijk een rigide systeem. Het laat heel weinig mogelijkheden toe op het terrein en onze agenten zijn er niet enthousiast over. En dat is zacht uitgedrukt."Volgens de burgemeester kan de orde perfect gehandhaafd worden met het systeem van klassieke processen verbaal. Waarbij een overtreder nog veroordeeld moet worden door een rechtbank. GAS-boetes worden normaal gebruikt om zaken als sluikstorten en wildplassen te bestraffen. De boetes kunnen onmiddellijk geïnd worden en bedragen in het geval van een corona-overtreding 250 euro.Het voorstel werd in Kortrijk door zowel oppositie als meerderheid ondersteund. Al vroeg Vlaams Belang wel om het aantal boetes die de politie tot nu toe al uitschreef. Cijfers die zullen worden bekend gemaakt op de politieraad van volgende week maandag, beloofde de burgemeester.(Annelies Nollet)