https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Geen drones, wel extra agenten tijdens de feestdagen in Kortrijk

Er worden extra manschappen ingezet tijdens de feestdagen.© AN
Er worden extra manschappen ingezet tijdens de feestdagen.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Verschillende steden en gemeenten hadden laten weten dat ze drones wilden inzetten om coronacontroles te doen tijdens de feestdagen. Zij werden ondertussen teruggefloten door het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC). “Maar in Kortrijk is dat plan er nooit geweest”, benadrukt woordvoerder van de politie Thomas Detavernier.

Kortrijkzanen die vreesden volgende week een drone over hun tuin te zien vliegen, kunnen op twee oren slapen. “Naast de gewone interventieploegen zetten we wel extra manschappen in”, aldus woordvoerder Detavernier. “Maar de drone blijft in de garage. “Wij respecteren de privacy van de woning van onze inwoners. De tuin hoort daar ook bij”, klinkt het beslist.

Volste vertrouwen in bevolking

Mocht politiezone Vlas dat willen, dan kunnen ze nochtans een eigen drone inzetten én de twee drones van politiezone Westkust. Via WVL4 hebben de zones immers een afspraak waarbij ze dergelijke zaken aan elkaar uitlenen. “Maar wij gebruiken die voor ‘crowdcontrol’, zoals bij een grote betoging of bij een ernstig misdrijf. Geen van beide is hier aan de orde. We hebben trouwens het volste vertrouwen in onze bevolking.”

Bovendien vindt de Kortrijkse politie dat ze voldoende middelen hebben om de strijd aan te gaan met de corona-overtreders. “De hogere boetes zijn natuurlijk welkom. Die zullen er hopelijk voor zorgen dat die categorie van mensen die overal hun broek aan veegt, en het zo verpesten voor de rest, twee keer nadenken.”

Volgens de regels van de kunst

Er worden naast de gewone interventieploegen wel extra manschappen ingezet op kerst- en nieuwjaarsavond. “Die gaan uiteraard patrouilleren en controleren op het samenscholingsverbod en de nachtklok”, legt de woordvoerder uit. “Onze agenten doen al gelijkaardige dingen sinds maart, dus ondertussen hebben ze daar wel wat ervaring mee.”

Bedoeling is dat agenten reageren op oproepen, maar ze houden ook de ogen open voor verdachte zaken. “Als we ergens veel auto’s op dezelfde oprit zien staan, of als we ergens een grote groep mensen zien binnen gaan, dan zullen wij natuurlijk een controle uitvoeren.”

Die controles gebeuren volgens de woordvoerder wel volgens de regels van de kunst. “We vallen uiteraard niet zo maar een huis binnen. Dat kan enkel als we iemand op heterdaad betrappen en dan nog bellen onze agenten eerst naar het parket om om toestemming te vragen. Maar ik betwijfel of dat nodig zal zijn. We verwachten eigenlijk geen grote problemen”, besluit de woordvoerder.

Geen feestjes

Hij zou er wel eens niet ver naast kunnen zitten. In Kortrijk blijft het opvallend rustig op het gebied van samenscholingen en zogenaamde lockdownfeestjes. Enkele weken terug werden er nog zes mensen in een huis betrapt. Maar toestanden zoals in Brussel, zijn bij ons (nog) niet aan de orde.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.