Geen drive-in cinema zaterdag op Kosmos in Westouter

De geplande projectie van twee films op de parking van de Kosmos in Westouter van nu zaterdag 31 oktober wordt geannuleerd. De aangekochte tickets worden terugbetaald. “We namen de beslissing in overleg met de gemeente”, aldus Sven Genicot van de organisatie Quanta Costa. “We wachten nu af of we dit event alsnog zullen organiseren.”

De parking van de Kosmos werd normaal gezien omgetoverd tot een drive-in cinema, maar stak corona een stokje voor. (foto EF)

Het had een mooi alternatief geweest voor het klassiek Halloween gebeuren met onder meer een speciale belichting van het gebouw op de Kosmos. De parking blijft dus ook nu weer voor een tijdje niemandsland. Een projectontwikkelaar had in 2017 concrete plannen om er een regionaal fietsencentrum uit te bouwen met B&B logies, fietsverhuur en -herstel en een brasserie. Dit project stierf ondertussen een stille dood. Op dit moment lopen opnieuw gesprekken over een nieuwe bestemming van de gebouwen op de bovensite. “Niet meer dat fietsconcept, maar met iemand die ook een recreatief concept voor ogen heeft”, weet schepen Wieland De Meyer die in de komende weken met meer nieuws zou willen uitpakken.

De site is sedert 2009 eigendom van Agentschap Natuur en Bos. Op de benedensite opende in 2014 het landschapspark met amfitheater. Op de bovensite waar het geklasseerd hotel zich bevindt gebeurde er nog helemaal niks met uitzondering van werken om betonrot en de groei van zwammen tegen te gaan. Het hotel werd in 1934 gebouwd als jeugdhotel. In de jaren 60 tot 80 was het een heel bekende plaats voor jongeren, CM-kampen, jeugdbewegingen of bosklassen. Hotel Kosmos was voornamelijk bekend om z’n openluchtzwembad, het enige in de streek. In 2002 werd de vergunning van het zwembad ingetrokken, wegens opslagproblemen en “niet toegankelijk voor hulpdiensten”. Deze sluiting werd voor het hotel fataal. Het aantal overnachtingen daalde en in 2005 legde de uitbater de boeken neer.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.