Geen carnaval in Gullegem in 2021: “Met spijt in het hart, maar we willen geen risico’s nemen”

Wouter Vander Stricht

Geen 50ste Prins Carnaval in Gullegem. De Orde van de Vlaskapelle besloot nu al de stekker uit de editie van volgend jaar te trekken. “De voorbereidingswerken voor de stoet slepen maanden aan. We wilden onze deelnemers duidelijkheid schenken. En we wilden ook vermijden dat er corona uitbrak bij groepen die aan een praalwagen werken”, zegt voorzitter Nico Syx.

Het carnavalsgewoel houdt in Gullegem traditiegetrouw drie weken aan. Het begint met de opening op vrijdagavond, drie weken later sluit de revue ook op vrijdagavond het carnaval af. Daartussen is er het kindercarnaval, de prinsverkiezing, de seniorenshow, kindercarnavalsstoet en boemelnacht… Maar uiteraard is het hoogtepunt de stoet en die was voor komend jaar op zondag 14 februari voorzien. “Onze vereniging bestaat sinds 1972. In 2021 zouden we dus onze 50ste Prins Carnaval verkiezen. Dat gaat dus niet door. We overwogen ook even een online verkiezing te organiseren, maar uiteindelijk zagen we daar vanaf. Je kunt zo ook niet dezelfde sfeer creëren.”

Verenigingen

Op dit moment zouden de verenigingen al van start gaan met het ontwerpen van de praalwagens. “Jaarlijks zijn er tussen de 40 en de 50. Ongeveer 80 procent van de verenigingen die deelnemen komen uit Gullegem zelf. De wagens worden meestal in een schuur of een hangar vervaardigd. Daarbij is het garanderen van de sociale afstand niet makkelijk. We vreesden er dus voor dat er daar ook coronabesmettingen zouden kunnen uit voortvloeien. Daarom hebben we nu beslist om carnaval 2021 te annuleren.”

Geen financiële kater

Voor het eerst in 50 jaar dus. “In het weekend van de stoet – die voor de 48ste keer zou uitrijden – zullen we zeker iets organiseren. Wat dat precies zal zijn, daar wordt momenteel nog over nagedacht. Financieel heeft deze annulering geen zware gevolgen, we hadden dan ook nog niet echt grote kosten – zoals het plaatsen van de tent – gemaakt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier