Geen Cactusfestival en Dranouter deze zomer: “Blij dat er eindelijk duidelijkheid is”

Stefan Vankerkhoven

De Nationale Veiligheidsraad besliste woensdag dat er tot en met 31 augustus geen massa-evenementen mogen plaatsvinden. Dus ook geen zomerfestivals. Cactusfestival in Brugge en Festival Dranouter annuleerden ondertussen al de editie van dit jaar. “Maar nu weten we tenminste waar we aan toe zijn.”

“Het is wel goed dat er nu eindelijk duidelijkheid is. We weten waar we aan toe zijn”, zegt Patrick Keersebilck van Muziekcentrum Cactus. “De voorbije weken heerste er grote onzekerheid, ook al wisten we diep in ons binnenste dat dit verbod er hoogstwaarschijnlijk zat aan te komen.”

“Door die onzekerheid lag de ticketverkoop al een tijdje stil stil en was onze affiche voor het Cactusfestival nog niet rond. Internationale groepen aarzelden om een contract te tekenen. Sowieso zou het festival deze zomer, indien het mocht doorgaan, er een in mineur geweest zijn. Met groepen die hun Europese tournee afzegden, minder toeschouwers en minder inkomsten.”

Nieuwe Cactus Club

“Voor de vzw Cactus Muziekcentrum is ons jaarlijks festival van groot belang. Met die inkomsten kunnen we onze jaarwerking en de vele concerten in onze Cactus Muziekclub in de herfst, winter en lente financieren. Dat zal dus allemal moeten herbekeken worden voor het winterseizoen 2020-21, omdat we geen inkomsten hebben met ons zomerfestival. Bovendien was de omgevingsvergunning voor onze nieuwe Cactus Club op het Brugse Kanaaleiland klaar. De bouwwerken konden binnenkort beginnen. We zullen ook dat financiële plaatje wat moeten herbekijken, want die bouwkost dragen we voor het grootste deel zelf.”

Patrick Keersebilck.
Patrick Keersebilck.© Davy Coghe

Patrick Keersebilck ziet wel een groot lichtpunt: “De voorbije weken is er binnen de Belgische muziekwereld een grote solidariteit gegroeid tussen de muziekclubs, de cultuurhuizen en de muzikanten. We steunen elkaar in deze crisis. Deze zomer zouden er vele Belgische groepen op ons festival staan, we zullen een regeling uitwerken zodat zij de affiche in 2021 kunnen sieren.”

Brugs stadsfestival Moods

De directeur van Cactus Muziekcentrum hoopt op enige financiële goodwill van het Brugs stadsbestuur. “Cactus programmeert ook elke zomer de Brugse stadsfestivals Moods en Benenwerk. Dat vergt van ons tijd, kosten en de inzet van personeel. Die festivals worden ook geschrapt, ik hoop op een tegemoetkoming, zodat wij ook niet daar onze broek aan scheuren. Want anders wordt het een echt drama voor onze vzw.”

Cactus Muziekcentrum heeft zesvoltijdse en een halftijdse medewerker in dienst, de voorbije weken waren die al deeltijds werkloos gesteld. Het is koffiedik kijken hoe het verder moet. “Geef ons de tijd om alles te evalueren”, zegt Patrick Keersebilck.

Cactusfestivalhttps://www.facebook.com/Cactusfestival/https://www.facebook.comFacebook1

We beleven ongekende tijden. De wereld ziet er sinds kort anders uit. Het sociale leven ligt grotendeels stil. De…

Geplaatst door Cactusfestival op Woensdag 15 april 2020
rich1.0https://www.facebook.com/Cactusfestival/posts/3730751203662261552

Ook geen Festival Dranouter

Bij Festival Dranouter beperken ze de communicatie tot een persbericht. “Voor nu: blijf binnen, was je handen, hou afstand, zorg voor jezelf en mekaar. Dokters, verpleegkundigen, zorgverleners… Zij zijn de helden van vandaag. Ze gaan tot het uiterste voor een betere toekomst. Bedank en steun hen zoveel als mogelijk.”

“We kijken vooruit, naar betere dagen. We zij veerkrachtig. We blijven positief ingesteld. We gaan plannen maken voor volgende zomer, want dan willen we er weer staan.”

Het festival blikt u al vooruit op de editie van volgend jaar, die zal plaatsvinden op 6, 7 en 8 augustus 2021. (SVK/TOGH)

Festival Dranouterhttps://www.facebook.com/festivaldranouter/https://www.facebook.comFacebook1

Dit zijn ongekende tijden. De Nationale Veiligheidsraad heeft vandaag beslist dat massabijeenkomsten t.e.m. 31 augustus…

Geplaatst door Festival Dranouter op Woensdag 15 april 2020
rich1.0https://www.facebook.com/festivaldranouter/posts/2900895526612727552

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.