Geen boetes voor Kortrijkse horeca die plexischermen plaatsen: “Focus op sluitingsuur en veiligheid”

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Agenten van de politiezone Vlas in Kortrijk, Kuurne en Lendelede gaan komend weekend niet streng controleren op het gebruik van plexischermen op de terrassen van de horeca. Dat zeggen burgemeester Ruth Vandenberghe en schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) naar aanleiding van de onduidelijkheid over die maatregel. “Onze focus ligt op veiligheid, het sluitingsuur en de grootte van de groepen”, klinkt het.

Heel wat cafés en restaurants gingen er de jongste dagen vanuit dat plexischermen tussen de groepjes klanten plaatsen volstonden om de tafeltjes dichter bij elkaar te mogen plaatsen. Die maatregel stond immers in het protocol dat Horeca Vlaanderen begin deze week verspreidde onder haar leden. Op die manier zouden horecazaken vaak meer klanten tegelijk kunnen ontvangen. Dezelfde maatregelen golden ook bij de heropening op 8 juni vorig jaar.

Van Quickenborne: “Plexi kan niet”

Groot was dan ook de verbazing bij veel uitbaters toen donderdag bleek dat die regel helemaal niet in detail was afgeklopt op het jongste Overlegcomité, zo liet coronacommissaris Pedro Facon weten aan minister van Middenstand David Clarinval (MR). Hij ondertekende namens de regering het horecaprotocol.

Vrijdagochtend verschafte minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in De Ochtend op Radio 1 duidelijkheid: plexischermen mogen niet gebruikt worden en de afstandsregel van anderhalve meter tussen de verschillende gezelschappen moet gerespecteerd worden.

Onder meer viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) verwijst naar de toenemende drukte op de terrassen als er zulke plexischermen worden geïnstalleerd. “Hoe meer mensen op een terras, hoe meer mensen elkaar gaan kruisen”, zegt hij bij de collega’s van VRT NWS. “Buiten zijn goede plexischermen – hoog en breed genoeg – in principe veilig, maar dat wordt een ander verhaal als een terras helemaal overdekt is. Dan is die verluchting veel minder goed.”

De horecasector is echter niet te spreken over de aanpassing en vraagt bij monde van Matthias De Caluwé, ceo van Horeca Vlaanderen, om de schermen alsnog toe te laten. Het Ministerieel Besluit dat in de loop van vrijdag gepubliceerd moet worden, zal uiteindelijk de knoop helemaal moeten doorhakken.

Geen controle in Kortrijk

De kans bestaat dat heel wat horecabazen op het laatste nippertje hun terrassen zullen moeten herschikken. Al zijn lang niet alle steden en gemeenten van plan om streng te controleren op die plexischermen.

Zo liet de Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) weten geen boetes te zullen uitschrijven voor horecazaken die de schermen plaatsen en tafels dichter bij elkaar zetten. “Deze regel een dag voor de opening van de terrassen op je bord krijgen, is onbegrijpelijk. Dit is niet ernstig en bijna niet meer in orde te krijgen. We gaan daar niet op handhaven net omdat horeca-uitbaters zich in eer en geweten hebben voorbereid volgens de gemaakte protocollen.” De Leuvense burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit) tweette vrijdagmiddag een gelijkaardige boodschap.

En ook in Kortrijk, de stad van titelvoerend burgemeester Van Quickenborne, zullen geen strikte politiecontroles op de plexischermen worden uitgevoerd. Dat zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester). “Wij gaan ook niet streng handhaven”, klinkt het. “De focus van onze politiemensen ligt dit weekend vooral op veiligheid, het sluitingsuur en de grootte van de groepen klanten.”

“De politie doet haar werk, zal sensibiliseren en inventariseren en maandag zullen we dat eerste weekend evalueren”, zegt burgemeester Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester). “Deze aankondiging is rijkelijk laat en komt bij veel horecamensen die het goed menen, hard binnen. Van een heksenjacht met strikte controles en boetes voor zoiets is bij ons absoluut geen sprake.”

Lees ook: West-Vlaamse steden controleren niet op plexischermen: “Trop is te veel en te veel is trop”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.