Geen bezoek in woonzorgcentrum Brugge door norovirus

Redactie KW

In woonzorgcentrum Herdershove in Brugge is het norovirus uitgebroken. De helft van de 170 bewoners liep het virus op. Bezoek wordt momenteel dan ook afgeraden in het rusthuis. “Een zeer spijtige zaak in deze periode”, aldus de directeur.

Het eindejaar wordt in mineur ingezet in het woonzorgcentrum Herdershove langs de Oude Oostendse Steenweg in Sint-Pieters (Brugge). Het norovirus is er uitgebroken en dat zullen de bewoners geweten hebben. De helft van de 170 bewoners liep het virus op. Dat vertaalt zich in maag- en darmproblemen. “We kunnen helaas weinig doen”, zegt directeur Patrick Vallé. “Het gaat om een virale infectie, dus we kunnen geen medicijnen geven. De mensen moeten eigenlijk echt uitzieken.”

Strikte hygiëne-eisen

De uitbraak startte rond Kerstmis en bereikte nu haar hoogtepunt. Ook een drietal personeelsleden zijn ondertussen ziek thuis. Het woonzorgcentrum doet er momenteel alles aan om verdere besmettingen te voorkomen. Daarvoor legden ze strikte hygiëne-eisen op.

Er is overleg met het agentschap Zorg en Gezondheid en de ziekenhuizen en huisartsen die bij ons patiënten hebben”, zegt de directeur. “Het zorgteam zelf beschikt over wegwerpschorten, handschoenen en de nodige ontsmettingsproducten.”

Eten op de kamer

Voor de bewoners heeft het virus niet enkel een medische impact. Want ook alle gemeenschappelijke activiteiten werden opgeschort. De bewoners moeten nu op hun kamer eten en de cafetaria werd gesloten. “Het virus wordt overgegeven door menselijk contact. We konden dus niet anders dan dat te beperken. Het virus is ook op die manier bij ons binnen gekomen natuurlijk.”

Het rusthuis bracht de familieleden van de bewoners op de hoogte. Bezoek werd niet verboden, maar wordt wel afgeraden. “De raadgevende arts stelt voor om bezoek indien mogelijk uit te stellen naar een later tijdstip. Ik begrijp dat dat voor iedereen zeer moeilijk ligt tijdens de feestdagen. Maar we kunnen nu eenmaal niet anders”, zegt de directeur. Mensen die toch langskomen kunnen slechts één van de twee ingangen gebruiken. Daar staat een bord opgesteld met strikte richtlijnen om verdere besmetting te voorkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier