Geen betalend parkeren in Kortrijkse woonwijken

Het ging er gemoedelijk aan toe in het stadhuis. © JVGK
Redactie KW

Er komt geen uitbreiding van betalend dagparkeren in woonwijken in Kortrijk. Dat zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts. “Er is geen draagvlak voor”, klinkt het. Buurtbewoner Jean-Philippe Vrijghem (19), overhandigde de schepen een petitie met 1.100 handtekeningen. Die verzamelde hij in amper een week tijd.

Initiatiefnemer van de petitie, Jean-Philippe Vrijghem, trok een week lang door weer en wind naar de wijken Sint-Elisabeth, de Blauwe Poort, de Drie Hofsteden en de buurt rond het Astridpark. De reden: Hij wilde weten of de omwonenden akkoord gingen met een uitbreiding van betalend dagparkeren in hun buurt. Dit resulteerde in een petitie met 1.100 handtekeningen verzameld op 1.500 adressen. Vrijdag overhandigde Jean-Philippe de petitie aan schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). “Ik begon niet met de petitie om politieke redenen, wel uit democratisch oogpunt“, aldus Jean-Philippe. “Bij de inwoners uit mijn buurt aan de Sint-Denijsestraat merkte ik dat ze niet voor die uitbreiding waren. Daarna heb ik de wijken bezocht waar die uitbreiding zou komen. Het is duidelijk dat de inwoners geen parkeermeters willen.”

Schepen Weydts is tevreden dat de rondvraag er kwam. “Het draagvlak is duidelijk niet aanwezig bij ruim 1.100 inwoners. De vragen rond parkeerdruk bleven nochtans bij ons binnen komen. We telden 164 reacties via mail. Daaruit blijkt dat 74 procent tegen is, 14 procent voor en 12 procent onbeslist. We gaan de voorgestelde maatregel dus intrekken. Dat wordt volgende maandag (2 maart) voorgelegd op het college.” Volgens de schepen blijft in bepaalde straten en wijken de parkeerdruk wel groot, aan de Brugsesteeenweg bijvoorbeeld. “Dat zal nog goed bekeken worden en we zullen optreden indien nodig.”

Jean-Philippe verzamelde maar liefst 1.100 handtekeningen in een week tijd.
Jean-Philippe verzamelde maar liefst 1.100 handtekeningen in een week tijd.© Jean-Philippe Vrijghem

Schepen Weydts wil ook nog iets meegeven. “Het was nooit de bedoeling om dit door te drukken. Op sociale media reageerden veel mensen dat het ons om het geld te doen was. Dat is niet waar: integendeel, parkeermeters kosten ons geld voor het plaatsen, het onderhoud en de controles. We wilden de mensen bevragen”, aldus Axel Weydts die ook voorzitter is van het Kortrijkse parkeerbedrijf Parko.

“Ik wil iedereen enorm bedanken voor de steun”, aldus nog Jean-Philippe. “Zo zie je dat we als burgers weldegelijk onze stem kunnen laten horen. Ik ben trouwens enorm trots op mijn stad omdat ik er een enorme solidariteit heb opgemerkt wat niet vaak meer te vinden is. Een petitie starten zonder politiek motief, het kan dus. Ik heb aan de schepen wel gevraagd om voor ontvangst te tekenen. Ik houd het graag officieel”, lacht Jean-Philippe, die nu opnieuw tijd heeft voor zijn studies voor F-16 piloot.

(PVH/foto’s JVGK en Jean-Philippe Vrijghem)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier