Geen Alcatraz en Kamping Kitsch, wel blijf-in-je-kot-versie van Sinksenfeesten

Annelies Nollet

Je kon de harten van veel Kortrijkzanen haast horen breken op woensdagavond. Maar de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad was onverbiddelijk: geen massa-evenementen tot en met 31 augustus. Wat een massa-evenement precies inhoudt, was op dat moment nog niet helemaal duidelijk. Maar dat de beslissing het einde betekent voor de 2020-edities van de Sinksenfeesten, Alcatraz, Kamping Kitsch, Road Rock, Kortrijk Koerse, de zomermarktjes, Kortrijk Drumt en het Zomercarnaval, is nu al zeker. Er is wel een lichtpuntje. De Sinksenfeesten worden niet helemaal afgelast.

Woensdagavond kwam de Nationale Veiligheidsraad met een te verwachtten, maar daarom niet minder teleurstellende boodschap op de proppen. Er mogen tot eind augustus geen grote evenementen plaatsvinden in ons land. “Het is een sombere boodschap die ik vandaag moet verkondigen en ik doe het zonder vreugde, maar er is geen andere optie”, aldus een teleurgestelde Vincent Van Quickenborne. “Ik ben wel blij dat er nu al duidelijkheid komt voor de organisatoren, daar heb ik ook in Brussel op aangedrongen. Als zij pas eind juli meer hadden geweten, zaten ze pas echt in de problemen.”

Niet afwachten

De Veiligheidsraad kwam nog niet met cijfers op de proppen. Het was dan ook nog niet duidelijk of sommige kleinere festivals en bijeenkomsten zouden kunnen doorgaan. Maar de meeste organisatoren wachtten die beslissing niet af. “Veel van hen waren ook vragende partij voor een verbod“, weet schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA). “Ze kregen hun affiches niet vol en hadden om financiële en verzekeringsredenen een totaalverbod nodig.”

Het gaat over zowat elk groot evenement in Kortrijk. “De organisatoren van het Zomercarnaval (gepland op 15 augustus op het Schouwburgplein) zeiden vorige week al af. Omdat alle bedrijven nu gesloten zijn, konden ze niet aan voldoende sponsors geraken”, aldus Detavernier. Hetzelfde geldt voor het Mayday Mayday festival (gepland op 1 mei in het Begijnhofpark). En ook Kortrijk Koerse (gepland op 21 augustus in het centrum), Kortrijk Drumt by Night (gepland op 20 juni aan de Verlaagde Leieboorden) en de gezellige zomermarktjes op Overleie (gepland in juni), moeten eraan geloven.

Kortrijk Drumt plande een nachtelijk optreden aan de verlaagde Leieboorden. Ook dat valt nu in het water.
Kortrijk Drumt plande een nachtelijk optreden aan de verlaagde Leieboorden. Ook dat valt nu in het water.© AN

Woensdagavond kwamen ook de organisatoren van metalfestival Alcatraz (gepland op 7, 8 en 9 augustus aan de Lange Munte) meteen met het nieuws dat ze de dertiende editie van het festival uitstellen tot in 2021. Vorig jaar zakten er nog 25.000 metalfans af naar de Lange Munte, een absolute recordeditie. “We hadden het zien aankomen”, verzucht woordvoerder Bernard De Riemacker. “En het is de juiste beslissing. Voor ons gaat nu een jaar werk verloren. Maar we zitten niet in zak en as. We plannen nu al de editie van 2021 en die wordt nog groter! We zullen iets goed te maken hebben! Mensen die al een ticket kochten zullen dat normaal ook dan kunnen gebruiken, al moeten we de details daarvan nog uitdenken.”

“Ik hoop dat alle trouwe fans het festival nu ook blijven steunen”, aldus de burgemeester, zelf een grote metalfan. “Ik ben volgend jaar in elk geval van de partij.”

Alcatraz komt volgend jaar terug. Nog groter en beter.
Alcatraz komt volgend jaar terug. Nog groter en beter.© AN

Ook de organisatoren van rockrally en muziekfestival Road Rock (gepland op 29 augustus op het Schouwburgplein) lieten met spijt in het hart weten dat ze zullen inzetten op de editie van 2021. Enkele weken geleden raakte al bekend dat de voorrondes tijdens de Sinksenfeesten niet zouden doorgaan. “We hebben even overwogen om alles te verplaatsen naar september, maar de investering is gewoon te groot om het risico te nemen”, aldus Geert Lefevre. “En dat is verdomd jammer”, vloekt hij. “Want er zat dit jaar echt geweldig veel talent tussen.”

Sowieso geen Kamping Kitsch?

John Noseda, organisator van Kamping Kitsch, kwam woensdag met een opvallend nieuwtje op de proppen. “Echt annuleren moeten we niet doen. Vicky, van het onafscheidelijke duo Marcel & Vicky, is zwanger. Onmogelijk om een Kamping Kitsch te organiseren zonder het duo waarmee alles begon!”, Klinkt het ludiek. John vreest wel voor de financiële gezondheid van het festival waar vorig jaar nog 20.000 bezoekers op af kwamen. “Onze kas is op dit moment leeg, we kijken dus naar de regering om de winter te overbruggen.”

Kamping Kitsch zou dit jaar sowieso niet doorgaan.
Kamping Kitsch zou dit jaar sowieso niet doorgaan.© AN

Hoop

Tussen al dat slechte nieuws blijkt er toch een lichtpuntje te zijn. “We gaan niet de hele zomer stilletjes uitzweten”, aldus Van Quickenborne. “De mensen mogen rekenen op een creatief stadsbestuur dat dingen zal doen. Te beginnen met de Sinksenfeesten (gepland van 29 mei tot 1 juni).”

“Het programma zal naar de mensen toe komen op pleintjes of zelfs tot op hun stoep, afhankelijk van wat er tegen dan kan en mag”, licht Kelly al een tipje van de sluier op. “En ook de lokale handelaars zullen er iets aan hebben, belooft ze.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.