Geen 84.000 kippen als buren in Beerst

Een deel van de buren die protesteren tegen de komst van de kippenkwekerij. (foto ACK)
Redactie KW

De bewoners van de woonwijk De Molhoek, die zich uitstrekt over Beerst, Keiem en Vladslo, kanten zich tegen een gepland kippenbedrijf voor 84.000 kippen in de Kuiperstraat. Ze vrezen geluids- , geur- en transportoverlast. Ze vonden een luisterend oor bij SP.A-Open die het punt op de gemeenteraadsagenda liet zetten. Woensdagavond besloot de eigenaar de vergunning in te trekken.

“In de Klierstraat in Beerst is er een bestaand kippenbedrijf met 168.000 kippen. De voorbije weken kreeg ik meermaals klachten over geurhinder te horen vermoedelijk afkomstig van dat bedrijf”, schetst oppositieraadslid Kurt Vanlerberghe. “Anderzijds wil de echtgenote van de zaakvoerder van dat bedrijf nu zelf een nieuw kippenbedrijf oprichten. Het gaat om een loods en twee kippenstallen voor samen 84.000 kippen met een buitenloopweide. Ze wil dat doen op een stuk onbebouwd landbouwperceel in de Kuiperstraat. Daartegen zijn 1260 bezwaarschriften ingediend. Het stadsbestuur kan daarvoor niet doof blijven.” Dat is schepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) ook niet van plan. “Medewerkers van onze milieudienst kregen de laatste weken een tiental klachten binnen over geurhinder die zou komen van het bedrijf in de Klierstraat. De omgevingsinspectie is volop bezig met zijn onderzoek maar voorlopig is niet bewezen dat die geur van dat bedrijf komt. We zullen alle bezwaarschriften met veel aandacht doornemen en er rekening mee houden. Het zal geen sinecure worden om daar, op een onbebouwd landbouwperceel, stallen te bouwen. Uiteraard zullen wij als stadsbestuur onze verantwoordelijkheid nemen.” De milieuraad gaf al negatief advies.

Bezwaarschriften

De bewoners van de Molhoek zien zo’n gigantisch kippenbedrijf in hun woonbuurt niet zitten. Uit het protest is een buurtcomité ontstaan. Jurgen Pittery (52) woont al 19 jaar in de Kuiperstraat en vat de grieven samen. “De Molhoek is een wijk uit 1920. De huizen staan hier al veel langer dan de landbouwbedrijven. Langs de vier straten die onze buurt doorkruisen lopen er liefst zeven recreatieve routes. Die 1260 bezwaarschriften komen niet alleen van de buurt maar ook van de vele wandelaars en fietsers die de komst van zo’n grote stallen in een open gebied niet zien zitten. Aymar Hindryckx (81) en zijn buurvrouw Arlette Zwaenepoel (84) trokken rond de jaarwissel van deur tot deur om handtekeningen te verzamelen tegen het project. Als ik één iets positiefs moet aanstippen uit dit hele verhaal dan is het dat de buurt meer dan ooit samenwerkt. We vrezen niet alleen een versnippering van het open landschap maar ook geur- , stof- en lawaaihinder. Wekelijks zouden er 120 transporten plaatsvinden langs deze kleine, landelijke wegen. Dat betekent 6276 ritten per jaar. Het bedrijf in de Kuiperstraat is van dezelfde mensen als het andere kippenbedrijf in de Klierstraat. Alleen zou het nieuwe bedrijf op naam van de vrouw staan om de opmaak van een milieu-effectenrapport te vermijden. Met het nieuwe, kleinere bedrijf met buitenloopweide willen de eigenaars ook het beter leven keurmerk binnenhalen. We vrezen echter dat het zo’n vaart zal lopen als in de Klierstraat. Daar heeft de eigenaar in één jaar tijd twee stallen extra gebouwd. Er staan er nu vier.” Wat buurtbewoner Sam Dekeersschieter (36) vooral tegen de borst stoot is het gebrek aan communicatie. “We hebben de eigenaar van het bedrijf één keer gezien maar van een echt contact kon je niet spreken. Hopelijk haalt de kracht van het volk het en keurt de provincie de omgevingsvergunning niet goed.” Zo ver is het niet gekomen want woensdagavond lichtte de eigenaar de buurtbewoners in dat hij zijn vergunning zal intrekken. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier