Geen 15de editie van Hoeverock door coronacrisis: “We mikken op volgend jaar”

Hoeverock brengt elke avond zo'n 500 tot zelfs 1.000 man op de been. Anderhalve meter afstand houden, is onmogelijk. © gf
Redactie KW

Deze zomer zal de 15de editie van Hoeverock niet doorgaan door de coronacrisis. Hoeverock grijpt normaal gezien elke dinsdagavond plaats aan het ontmoetingscentrum van Olsene en dit de hele zomer lang. “Elke avond verwachten wij zo’n 500 tot 1.000 man voor de optredens, dan is het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden”, zegt medeorganisator Christian Degezelle (63).

Christian Degezelle baat in het dagelijks leven café Het Gouden Hof in Olsene uit en het is daar dat 15 jaar geleden het idee voor Hoeverock ontstaan is.

“Eigenlijk is dat idee tussen pot en pint gegroeid. Hier in het café repeteren al eens muzikanten en in een gesprek met hen werd al eens gezegd dat wij eigenlijk zelf eens iets zouden moeten organiseren. Dat ‘iets’ is heel stilletjes gegroeid, eerst het in het café zelf en later zijn we verhuisd naar het ontmoetingscentrum in Olsene.”

Jaren 60 en 70

“Vroeger organiseerden we Hoeverock met tien man maar nu doe ik het enkel nog samen met Piet Van Vynckt. Het is gemakkelijker organiseren met twee dan met tien en Piet en ik zijn altijd van hetzelfde gedacht, we brengen alle twee graag muziek uit de jaren 60 en 70 zoals de Rolling Stones. Al brengen we ook soms Franse chansons en vorig jaar hadden we een coverband van Metallica geprogrammeerd. Hiervoor vreesden we een beetje dat het misschien te hard zou zijn voor ons publiek maar integendeel: we hadden nog nooit zoveel volk gezien, het was een overrompeling.”

We hadden een speciaal programma voorzien – Christian Degezelle

“Dit jaar zou een jubileumeditie zijn: 15 jaar Hoeverock. Daarom hadden we ook een speciaal programma voorzien en iets meer geld uitgegeven aan de bands. De officiële bevestiging laat wat op zich wachten maar het is zo goed als zeker dat alle acht onze optredens niet zullen kunnen doorgaan deze zomer. Elke avond verwachten we zo’n 500 tot zelfs 1.000 man en ik zie zelf ook niet hoe je dan anderhalve meter afstand kan houden van elkaar, dat is onmogelijk.”

Geen alternatief

“Zowel Piet als ik vinden het heel jammer natuurlijk maar we berusten in ons lot. Het is niet leuk maar het kan niet anders. We zien ook niet direct een alternatief, ik heb al horen waaien dat alle evenementen tot het einde van het jaar niet zouden doorgaan. We richten ons dan ook al volledig op de zomer van volgend jaar. In de maand januari leggen we doorgaans onze bands vast voor de concertreeks van dat jaar, alle bands voor dit jaar hebben we dus moeten afzeggen maar in januari 2021 zullen we hen opnieuw contacteren. Als het past voor de bands dan zullen we zoveel mogelijk het programma van dit jaar proberen over te zetten naar volgend jaar. Daarom verklap ik nog niet wat we dit jaar gepland hadden, hopelijk kunnen we dat opsparen voor de zomer van 2021.”

“Op financieel vlak verwachten we niet echt steun van de gemeente. We doen alles met onze sponsors, voor hen is het wel lastig nu want zij hadden uiteraard al betaald voor acht optredens. Van de gemeente krijgen we de locatie en het podium. Een hinderpremie zou interessant zijn maar als ze dat aan iedereen geven dan gaat de staat failliet.”

“Mijn café het Gouden Hof is uiteraard ook gesloten sinds het begin van de maatregelen maar ik verveel me nooit”, besluit Christian. “Het café ligt stil, Hoeverock ook maar ik heb veel planten en ben altijd in de tuin bezig. Ik ben al blij dat de tuincentra opnieuw open zijn.”

(Jonathan Folens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.