Gedetineerden worden in Brugge opgeleid tot grootkeukenmedewerker

Redactie KW

Het Penitentiair Complex Brugge start binnenkort met een uniek opleidingsproject: de gedetineerden kunnen er vanaf oktober een opleiding tot grootkeukenmedewerker volgen, onder peterschap van sterrenchef Geert Van Hecke van De Karmeliet.

‘Muren worden Deuren’ is een pilootproject in het Penitentiair Complex Brugge, waarbij kortgestrafte gedetineerden de kans krijgen om de nieuwe opleiding grootkeukenmedewerker te volgen. Het penitentiair complex gaat daarvoor in zee met het CVO Spermalie. Het gaat om een gecertificeerde opleiding, wat de gedetineerden bij hun vrijlating meer realistische kansen geeft op tewerkstelling.

Vier op de tien gedetineerden werken in gevangenis

“Als gevangenisinstelling reiken we de gedetineerden heel wat mogelijkheden aan om hun kansen op een goede re-integratie te verhogen. Nu al zetten we sterk in op opleiding en tewerkstelling, met de beroepsopleidingen lasser/monteerder en elektrotechnisch installateur, een open leercentrum waar gedetineerden hun sociale vaardigheden kunnen ontwikkelen, een cursus bedrijfsbeheer,… Sinds kort is het in de gevangenis ook mogelijk om via e-learning een volwaardig diploma van het secundair onderwijs te halen”, zegt inrichtingshoofd Jurgen Van Poucke.

Nu al heeft ruim veertig procent van de gedetineerden werk in de gevangenis, ofwel in een van de huishoudelijke diensten ofwel in de industriële werkplaatsen waar ze werken voor privéaannemers. Ook in de keuken van het penitentiair complex, waar elke dag duizend maaltijden bereid worden, werken een twintigtal gedetineerden.

“Het is altijd onze betrachting geweest om die verworven competenties ook te kunnen valideren”, motiveert Van Poucke het project Muren worden Deuren. Het onderwijsconsortium Webros zocht en vond hiervoor de nodige financiering bij het Europees Sociaal Fonds. Als het project een succes wordt, krijgt het wellicht ook navolging in andere gevangenissen.

(WK – Foto WK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.