Gedetineerde met snurkprobleem eist via rechter privécel in Brugse gevangenis

Redactie KW

Een man die in de Brugse gevangenis verblijft, eist via de rechter een cel voor zich alleen. De man snurkt zodanig hard dat hij elke nacht klop krijgt van zijn celgenoot. “Hij loopt constant rond met blauwe plekken. Dit is niet langer houdbaar.”

Antwerpenaar André Drabs kampt met een uitzonderlijke aandoening. De 60-jarige man snurkt uitzonderlijk hard. Zo hard dat hij op piekmomenten 93 decibel haalt. Dat is het equivalent van een drilboor. Zelf heeft André daar geen last van, maar zijn medegevangenen in de Brugse gevangenis, waar hij sinds juni vorig jaar verblijft, des te meer. Door het lawaai van Drabs kunnen zij de slaap niet vatten en dat leidt volgens zijn advocaat Joris Van Maele om de haverklap tot gewelddadige confrontaties. “Zo goed als elke nacht wordt mijn cliënt gewekt door een vuistslag in zijn gezicht of een slag met een pot”, stelt meester Van Maele. “Niet enkel zijn celgenoot gaat hem te lijf. Ook op de gang krijgt hij af en toe slaag want zijn gesnurk is zo luid dat het in de andere cellen gevangenen slapeloze nachten bezorgd.”

Valpartijen

Drabs zit in totaal drie jaar cel uit voor feiten van belaging, bedreiging en schriftvervalsing. Eerder verbleef hij in de gevangenissen van Wortel en Antwerpen waar hij wegens zijn probleem een monocel toegewezen kreeg. Maar in Brugge wil de directie hem die niet geven en daarom is hij nu naar de rechter getrokken. Via een procedure in kort geding eist hij dat de rechter de Brugse gevangenisdirectie verplicht om hem die gunst te verlenen. “Mijn cliënt heeft lange tijd beweerd dat de blauwe plekken in zijn gezicht het gevolg waren van valpartijen”, vervolgt Van Maele. “Indien hij hen verklikte, zouden ze mogelijks een tuchtsanctie krijgen en zou hij zich aan zware represailles mogen verwachten. Maar nu is de situatie onhoudbaar geworden. Hij durft nog amper te slapen en zijn veiligheid is in gevaar. Daarom heb ik hem aangeraden de waarheid te vertellen. Maar omdat de directie zijn probleem niet erkent zijn we overgegaan tot juridische stappen. We eisen dat de rechter de gevangenisdirectie een dwangsom van 500 euro oplegt per dag dat mijn cliënt geen cel voor zich alleen krijgt.”

Cipiersstaking

Van Maele verwees ook naar de huidige cipiersstaking. “Als ik hoor dat er meer dan 30 gewone cellen en acht monocellen leegstaan dan is het nog moeilijker te begrijpen waarom de wens van mijn cliënt niet ingewilligd wordt.” Om zijn pleidooi te staven heeft Van Maele het probleem laten vaststellen via een slaaponderzoek in het AZ Sint-Jan in Brugge. “En dat wijst uit dat hij gemiddeld 57,6 decibel produceert wat overeenstemt met een schreeuwend kind. Op piekmomenten overtreft hij het Nederlandse snurkrecord.” Wettelijk gezien hebben gevangenen geen recht op een monocel, maar de gevangenisdirectie kan hen die wel toekennen als zij dat nodig acht.

“Maar in dit geval is de eis ons inziens ongegrond”, stelt Eline Dupont, de advocate van de gevangenis. “Het is niet bewezen dat de blauwe plekken bij die man het gevolg zijn van zijn snurkprobleem. Die slagen kunnen net zo goed het gevolg zijn van zijn onhebbelijke karakter. Bovendien heeft het slaaponderzoek uitgewezen dat deze man zelf slaapt als een roosje. Als hier iemand maatregelen moet eisen zijn het wel zijn medegevangenen.” De rechter doet uitspraak op 9 februari.

(AFr – foto AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier