Gedenkteken slachtoffers WO I op Overleie in nieuw jasje

© TVK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Kortrijkse buurt Overleie herdacht zondag de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Hun namen staan op een gedenkteken aan de voorgevel van de Sint-Elooiskerk in de Overleiestraat.

Paul Vancolen nam het initiatief voor deze herdenking. Hij zocht gegevens op van zoveel mogelijk van de 108 slachtoffers die op het gedenkteken vermeld staan. Daarbij zijn 25 militairen, waaronder ook drie brancardiers, die hun vaderlandse plicht vervulden. Verder 18 dwangarbeiders die zinloos werk moesten verrichten voor de Duitse oorlogsmachine. En ten slotte 65 burgers die omkwamen door bombardementen, artillerievuur en beschietingen, onder meer door gifgas. De slachtoffers variëren in leeftijd van 3 tot 74 jaar: ook kinderen zijn dus in tragische omstandigheden omgekomen.

De 108 lichtjes tijdens de eucharistie voor de slachtoffers.
De 108 lichtjes tijdens de eucharistie voor de slachtoffers.© TVK

Paul Vancolen legt bloemen neer aan de gedenkplaat.
Paul Vancolen legt bloemen neer aan de gedenkplaat.© TVK

De inwoners van Overleie hebben destijds de herinnering aan hun medeburgers blijvend en zichtbaar willen bewaren. De gedenksteen werd gefinancierd met een publieke omhaling en werd ingewijd op 24 oktober 1920. Na de eucharistieviering, voorgegaan door deken Geert Morlion, werd een bloemenhulde gehouden aan het gedenkteken. Daarbij hoorde ook een gedenkplaat met een gedicht van Achilles M. Surinx.

https://www.youtube.com/watch?v=pcg5CElq_zQ