Gedenkplaat voor gesneuvelde piloten in Vliegveldweg

Aan de zendmast in de Vliegveldweg zal een gedenkplaat voor de twee gesneuvelde piloten worden geplaatst.© (Foto Jan)
Aan de zendmast in de Vliegveldweg zal een gedenkplaat voor de twee gesneuvelde piloten worden geplaatst.© (Foto Jan)
Redactie KW

Ter hoogte van de zendmast in de Vliegveldweg in Egem komt een gedenkplaat voor twee tijdens WO II gesneuvelde piloten. De gemeente nam deze beslissing naar aanleiding van een vraag van de Zwevezeelse hobbygeschiedkundige Lieven Vandecaveye.

De Zwevezeelse luchtvaartfanaat en hobbygeschiedkundige Lieven Vandecaveye heeft een boek geschreven over de luchtgevechten boven Wingene en Zwevezele tijdens de beide Wereldoorlogen, met als titel ‘In Vlaanderens Hemel’. In zijn boek heeft hij het onder andere over het net voor het begin van WO II in Zwevezele aangelegde vliegveld, dat de officiële naam ‘Vooruitgeschoven vliegveld Zwevezele’ droeg. Het vliegveld lag echter voor het grootste deel op het grondgebied van Egem, ter hoogte van de huidige zendmast. De naam ‘Vliegveldweg’, waar de zendmast staat, verwijst overigens naar dit vliegveld. Het vliegveld werd onder andere gebruikt door het observatieregiment van het luchtleger, waarbij de piloten van hieruit vertrokken voor verkenningsvluchten boven het front om de Duitse opmars in kaart te brengen.

Twee piloten

Op 18 mei 1940 liep het echter mis en de sergeant-vliegers Grabus en Debay kwamen na een uitgevoerde verkenningsvlucht bij de landing op het vliegveld om het leven. Het vliegveld zou nadien nog tot 26 mei operationeel blijven, waarna het laatste smaldeel naar Stekene vertrok en alle vliegtuigen in brand gestoken werden, zodat ze niet in handen van de Duitsers konden vallen. Omdat het vliegveld een belangrijke strategische rol heeft gespeeld tijdens WO II en als eerbetoon aan de beide gesneuvelde piloten gaat de gemeente, samen met Lieven Vandecaveye, een gedenkplaat plaatsen aan de zendmast. Die wordt in september geplaatst, exact 82 jaar nadat het vliegveld aangelegd werd. Voor het herdenkingsmoment zal samengewerkt worden met ‘Les Veilles Tiges’, de Koninklijke Maatschappij van Pioniers en Oudgedienden van de Belgische Luchtvaart. Er zal ook een delegatie van de Belgische luchtmacht uitgenodigd worden. (JG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier