Gedenkplaat voor eerste tabaksplanten in 1654

De gedenkplaat van de eerste tabaksplant werd onthuld naast de brug. © MV
Redactie KW

De Stedelijke Oudheidkundige Commissie ontdekte jaren geleden dat de eerste tabaksplanten in Wervik in 1654 geplant werden in de tuin van café De Zon, pal aan de grens in de Brugstraat. Ter herinnering daaraan staat er nu tegen de Leiebrug een gedenkplaat. De tekst in vier talen verwijst naar een zekere Pasquier Derousseau.

De gedenkplaat staat op de Vrijdagmarkt, vlakbij het jaagpad langs de Leie, op een plek dus waar heel veel wandelaars en fietsers voorbijkomen. De tabaksteelt maakt een groot deel uit van de Wervikse geschiedenis, maar het was niet duidelijk waar en wanneer die ontstaan was. Bovendien blijkt een ruzie aan de basis te liggen… Luc Petillion schreef voor het nieuwe Jaarboek 2014 van de Stedelijke Oudheidkundige Commissie (St. O. C.) het artikel ‘Het ontstaan van de tabaksteelt in Wervik’.

Archief

De St. O. C. had via een document uit een archief in Rijsel ontdekt waar de eerste tabaksplanten geplant werden. Café De Zon was toen komende uit de richting Wervicq-Sud het eerste huis in Wervik. François Berten was de uitbater van De Zon. Pasquier Derousseau was een tabakshandelaar uit Tourcoing en hij was in onmin geraakt met zijn schoonvader.

Hij trad in Wervik een tweede keer in het huwelijk. Die man nam een aantal tabaksplanten mee en plantte die in de tuin van café De Zon. Waarschijnlijk om te ‘demonstreren’ want in het café kwam veel volk over de vloer, ook boeren.

De gedenkplaat voor de eerste tabaksplanter in Wervik kwam er op initiatief van de St. O. C en De Vrienden van het Tabaksmuseum. Ze werkten hiervoor samen met het Erfgoedcentrum Briekenmolen. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier