Gedenkplaat ter nagedachtenis van Ann-Laure Decadt in New York officieel ingehuldigd

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Afgelopen weekend werd de gedenkplaat ter nagedachtenis van Ann-Laure Decadt onthuld in New York. De Oostnieuwkerkse kwam exact vier jaar geleden om het leven tijdens een terreuraanslag.

Op 31 oktober 2017 kwam Ann-Laure Decadt om het leven tijdens een fietstochtje met haar twee zussen en mama tijdens in New York. Langs de Hudson-rivier liep het fout.

De Oezbeek Sayfullo Saipov reed met een gehuurde pick-uptruck het fietspad op en maaide er een pak zwakke weggebruikers van de baan. De balans was loodzwaar: tientallen (zwaar)gewonden en acht doden, waaronder ook Ann-Laure. Ze werd amper 31 jaar oud.

De terrorist handelde naar eigen zeggen in naam van de Islamitische Staat (IS). Ann-Laure werd van langs achter aangereden en maakte geen schijn van kans. De terreurdaad was de meest dodelijke op Amerikaanse bodem sinds nine eleven.

Ann-Laure ondernam toen net haar eerste reis sinds de geboorte van haar tweede zoontje, drie maanden eerder.

Zondag werd een gedenkplaat onthuld om de slachtoffers van de aanslag te eren .De familie van Ann-Laure mocht een kort tekstje schrijven dat op het monument een plek kreeg. De onthulling gebeurde in aanwezigheid van enkele familieleden.

Op 20 september nog legde minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) bloemen neer op de plek waar Ann-Laure het leven verloor.

Vier jaar na de feiten moet het proces tegen Sayfullo Saipov nog altijd plaatsvinden, al is nog niet duidelijk wanneer dit op de agenda zal verschijnen. Normaal moest alles in april 2020 in gang gezet worden, maar toen barstte de coronacrisis uit.

Lees ook: Vier jaar na dodelijke aanslag krijgt Ann-Laure Decadt gedenkplaat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier