Gedaan met het geklooi met kalk: belijningsrobot zet lijnen voetbalveld KFC Lendelede uit (video)

© belga
Wouter Vander Stricht

De gemeente Lendelede deed een beroep op de firma Expo-Line uit Tessenderlo om de voetbalvelden van lijnen te voorzien. In 25 minuten tijd heb je zo een veld belijnd, waar het anders met drie mensen meerdere uren in beslag neemt. “De gemeente De Haan heeft bij ons al een dergelijke robot gekocht”, zegt Silvio Castronuovo van Expo-Line. Kostprijs 26.500 euro zonder BTW. Op de video hieronder zie je de robot ook aan het werk.

De firma Expo-Line, marktleider in België voor belijningsverf, heeft de exclusiviteit voor België voor het verdelen van de belijningsrobots. “De robots deden eerst hun intrede in de wegenbouw waar ze werden ingezet om wegmarkeringen aan te brengen. Samen met een Deense firma hebben we die robots nu laten ombouwen en zijn ze in staat om sportvelden uit te tekenen. Niet enkel voetbalterreinen, maar ook atletiekpistes, tennisvelden,…”

Gemeente Lendeledehttps://www.facebook.com/gemeenteLendelede/https://www.facebook.comFacebook1909
Belijningsrobot

⚽️ De sportdienst is druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe voetbalseizoen. Ooit al een belijningsrobot aan het werk gezien? 😎#sportersbelevenmeer

Geplaatst door Gemeente Lendelede op Maandag 22 juni 2020
video1.0https://www.facebook.com/gemeenteLendelede/videos/685740772272673/500

Silvio Castronuovo is account manager bij Expo-Line met thuisbasis in Tessenderlo en is ook de man die ter plaatse gaat om de robot aan het werk te zetten. “Op het veld heb je bepaalde ijkpunten. Je hebt de vier doelpalen en op basis daarvan kent de robot al de lengte van het veld. De breedte kan variëren, maar dan zijn er vaak ook de kokers van de hoekschopvlagen die als ijkpunt gebruikt kunnen worden. Zijn die er niet, dan kunnen we de breedte ook op de iPad, die gebruikt wordt voor de besturing, ingeven. Je kunt daar dan rekening houden met de neutrale zone. De kleine en grote rechthoek en middencirkel tekent hij automatisch uit op basis van de door de FIFA opgelegde afmetingen.”

Tijdswinst

Het grote voordeel van de robot is dat de belijning heel precies is aangebracht en dat het heel wat manuren uitspaart. “Een veld is door onze robot normaal in 25 minuten van lijnen voorzien. Doe je dat zelf met vrijwilligers of mensen van de gemeente dan heb je meerdere uren met drie tot vier mensen nodig voor één veld. Alles moet dan immers manueel uitgemeten worden.”

Club Brugge

Expo-Line zette ook al de lijnen uit op oefenvelden van Club Brugge, Antwerp FC en RC Genk. “We zijn de techniek nog aan het finetunen. De besturing gebeurt via GPS-signalen en daardoor is het nu nog niet mogelijk om in een stadion met grote tribunes onze robot zijn ding te laten doen.”

De robots zijn niet enkel te huur, maar ook te koop. “Een robot kost 26.500 euro zonder BTW. Het prijskaartje wordt volledig bepaald door de technologie die in die robot steekt. Maar als je heel wat voetbalvelden hebt, dan spaar je ook een pak uren diensturen uit. De gemeente De Haan kocht al een een dergelijke robot en straks gaan we ook in Koekelare met onze robot daar de velden uittekenen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten