Gedaan met groene deelfietsen in Kortrijk

Annelies Nollet

In juni wordt een nieuw deelfietsensysteem, Donkey Republic, gelanceerd in Kortrijk. De fietsen hebben een typische oranje kleur, het huidige systeem werkt met groene exemplaren. De uitbater van dat systeem, Mobit, diende per ongeluk geen bestek in.

In juni wordt een nieuw deelfietsensysteem, Donkey Republic, gelanceerd in Kortrijk. De oranje deelfietsen zullen – net zoals het huidige systeem – kunnen geopend worden met slimme sloten via de smartphone.

Groot succes

In september 2017 startte Kortrijk in samenwerking met Mobit het proefproject met een free floating deelfietsensysteem. Dat wil zeggen dat de fietsen geen vaste standplaatsen hebben. je kan ze overal achterlaten. Met de groene fietsen kan je gemakkelijk met een app via je smartphone een fiets openen en gebruiken. Gezien het succes van deelfietsensysteem (het gebruik groeide naar een 35.000 ritten per jaar) wou Stad Kortrijk daar verder op inzetten.

Het systeem met groene deelfietsen deed het nochtans erg goed.
Het systeem met groene deelfietsen deed het nochtans erg goed.© AN

De proefperiode liep af eind 2019 waarop een nieuwe gunningsprocedure werd opgestart. Deze procedure is nu afgerond waarbij Donkey Republic werd aangesteld voor het exploiteren van de nieuwe deelfietsen. Er zullen net zoals nu 200 deelfietsen beschikbaar zijn op het grondgebied van Kortrijk en de deelgemeenten. Nieuw is dat ook Kuurne deelneemt aan het project. Het principe van een slim deelfietsensysteem, met een slim slot en het gemakkelijk gebruik van een app blijft hetzelfde.

Foutje

Opvallend: Mobit, de uitbater van het huidige systeem met groene frietsen, liet weten onopzettelijk geen bestek te hebben ingediend. “Bij Mobit hebben we wegens vergissing van een van onze collega’s het bestek niet ingediend. Wij vinden dit natuurlijk bijzonder erg, maar de wet rond aanbestedingen is zeer streng. Kortrijk was een van de drie eerste steden waar Mobit gelanceerd is in 2017 en de samenwerking met de Stad Kortrijk is zeer vlot verlopen. We blijven tot de laatste dag (begin Juni) actief”, klinkt het daar.

De nieuwe fietsen zullen door de Donkey Republic en Stad Kortrijk gelanceerd worden in juni.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.