Gecontesteerde straatnamen in Kortrijk verdwijnen op 1 mei

© Regional
© Regional
Redactie KW

Vanaf 1 mei is het na jaren van discussie zo ver. De Cyriel Verschaevestraat in Marke en de Leopold II-laan in Heule krijgen op 1 mei een andere naam. Nochtans werden er 124 bezwaarschriften ingediend door bewoners tegen dat idee. Maar die werden volgens het bestuur allemaal weerlegd.

Het stadsbestuur besloot vorig jaar al, op aandringen van oppositiepartij CD&V, om de twee straatnamen te veranderen. De discussie woedde evenwel al vele jaren daarvoor. Onder andere schepen Philippe De Coene (SP.A) klopte al een tijdje op diezelfde nagel. De uiteindelijke verandering werd goedgekeurd door alle partijen, met uitzondering van Vlaams Belang.

Op 1 mei wordt de Koning Leopold II-laan in Heule dus officieel de Rosa Laperelaan. De Cyriel Verschaevestraat in Marke wordt omgedoopt tot de Zusters Lovelingstraat. Dat net deze twee mannen geen straatnaam meer is gegund, is geen toeval. Koning Leopold II was stichter-eigenaar van de Onafhankelijke Congostaat (nu Democratische Republiek Congo, red.). Er was onder zijn bewind sprake van onder meer moorden, verkrachtingen en slavernij. De cijfers over slachtoffers gaan tot 10 miljoen. De Vlaams-nationalistisch priester en letterkundige Cyriel Verschaeve werkte tijdens WOII met het naziregime samen.

Al bleek uit een eerdere rondvraag dat dat de bewoners van de respectievelijke straten weinig kan schelen. Zij vrezen vooral voor een administratieve rompslomp en extra kosten. Vlaams Belang moedigde hen dan ook aan om een bezwaarschrift in te dienen. Zij zijn overigens de enige partij die zich tot het einde bleef verzetten tegen de wijziging.

Schepen van Cultuur Axel Ronse (N-VA), kan begrip opbrengen voor de bezorgdheden van de bewoners. Maar benadrukt ook nog eens dat handelaars en ondernemers op een compensatie kunnen rekenen van de stad mochten ze op onverwachte kosten stuiten. De schepen wijst er ook op dat de nieuwe straatnamen geopperd werden door de bewoners zelf.

Fractieleider Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) verzette zich tijdens de gemeenteraad op maandagavond nog eens vurig tegen de verandering. “De Kortrijkse afdeling van de N-VA houdt zich actief bezig met beeldstormerij. Opgezweept door de Black Lives Matte-protesten wil schepen Axel Ronse (N-VA) en het stadsbestuur van Kortrijk op aangeven uiteindelijk van de CD&V de naam van de Leopold II-laan gaan wijzigen”, klonk het nog verongelukt. “Leopolds leven omvatte ook veel meer dan het koloniale verleden, zo heeft hij in grote mate bijgedragen tot de architecturale vormgeving van steden als Oostende en Brussel. Als we de straatnamen veranderen, gaan we dan ook die gebouwen, monumenten en dergelijke doen verdwijnen. Gaan we dat erfgoed allemaal uitwissen?”, vroeg Vermeersch zich af. Zijn protest haalde evenwel weinig uit. Een grote meerderheid keurde het voorstel goed.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier